PERHETILAN FAKTAT
- Isäntäpari: Matti ja Helena Kortesmäki
- Tila on perustettu vuonna 1747
- Kortesmäen ja J. Kortesmäen tilojen isännät ovat keskenään serkuksia, ja heidän isänsä ovat veljeksiä.
- Pelloilla viljellään vehnää ja ohraa
- Kaikki tilan rakennukset lämpiävät kotimaisella puuhakkeella
Kivenheiton päässä Seinäjoen keskustasta sijaitsee Kortesmäen tila, jossa tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2019. Tilan isäntäpariksi siirtyivät sen myötä Matti ja Helena Kortesmäki.
”Kyllä se on mukavaa, kun voi olla oman itsensä pomo."
KORTESMÄEN TILALLA SEURATAAN KASVUN IHMETTÄ
Ennen maatalousyrittäjäksi ryhtymistä Matti työskenteli 15 vuotta broilerikanaloiden sähköistys- ja kunnossapitotöiden parissa. Helenan työkokemukset ovat sosiaali- ja terveysalalta. Yrittäjän elämä on tuntunut hyvältä. ”Kyllä se on mukavaa, kun voi olla oman itsensä pomo. Nyt on omat hommat, eikä tarvitse muiden töiden takia oman tilan töitä siirtää myöhemmäksi”, Matti myhäilee. Maatilan töistä miehelle on toki karttunut kokemusta lapsesta asti, kun vanhemmat Juha ja Pirjo Kortesmäki ovat pyörittäneet tilaa. Juha ja Pirjo ryhtyivät broilerintuottajiksi vuonna 1986. Nyt broilereita kasvaa maatilan kolmessa hallissa. Haaveena olisi, että mikäli kulutusnäkymät ovat suotuisat, tilalle voitaisiin rakentaa vielä yksi kanala lisää. Lintujen vointi tarkastetaan vähintään kahdesti päivässä, ja lisäksi kanalaa tarkkaillaan etävalvonnan avulla useita kertoja päivässä. Epäkohtiin puututaan välittömästi.
”Broilereille on järjestetty ensiluokkaiset kasvuolosuhteet”, Matti lupaa. Matin ja Helenan pitävät liikkeellä vuosina 2015 ja 2017 syntyneet lapset Veera ja Aleksi. Lapset ovat aina innokkaasti tulossa mukaan broilereita hoitamaan ja isin kanssa pellolle koneiden kyytiin. Matti osallistuu mieluusti erilaisiin maatalousalan tapahtumiin aina kun vain töiltään ehtii. Lisäksi luottamustehtävät lohkaisevat oman osansa vapaa-ajasta. Helenaa kiinnostavat käsityöt ja liikunta – etenkin kuntosali ja uiminen. Kortesmäillä ei ole lainkaan ulkopuolisia työntekijöitä, mutta vanha isäntäpari auttaa maatilan töissä aina tarvittaessa, samoin kuin Matin veljet Mauri ja Manu, jotka niin ikään hallitsevat maatilan rutiinit.
Matin mielestä palkitsevia hetkiä maatilalla riittää: kun kanaerä saadaan vietyä kunnialla loppuun ja kun syksyn puinnit on saatu päätökseen. Myös kaikenlaiset konetyöt ovat mieluisia. ”Se, että pyörittää toimistossa paperia, kuuluu asiaan, mutta ei se kädenjälki näy kauheasti missään. Sen sijaan, kun kulkee kanalassa, näkee kasvun ihmeen niin kuin kotonakin, kun tenavat kasvavat. Samoin pelloilla on mukavaa seurata pitkin kesää, miten kasvu edistyy.” Suurimpina haaveina isäntäparilla on se, että saisi järjestettyä perheelle aina silloin tällöin vapaa-aikaakin ja että ala säilyisi sellaisena, että siltä saisi aikanaan jäädä terveinä eläkkeelle.”Olisi hienoa, jos myös seuraava sukupolvi olisi innostunut samasta työstä. Laadukasta suomalaista ruokaa kuitenkin aina tarvitaan.”