KATTELUKSEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

Isäntä: Oskari Vuorenmaa

Tila on Oskarin äidin (o.s. Kattelus) kotitila.

Broilereiden kasvatus alkoi 1996, sitä ennen tilalla oli munittamo.

Uusi kanala valmistui 2022

Tila on erikoistunut myös tärkkelysperunan viljelyyn. 

Nuori maatalousyrittäjä Oskari Vuorenmaa kokee olevansa osa sukupolvien ketjua. Hän kasvattaa kanoja Katteluksen tilalla Lapuan Haapakoskella.

 

Ensimmäiset kanat tulivat Katteluksen tilalle 1990-luvun alussa, jolloin lehmät ja siat vaihtuivat siipikarjaan. Ensiksi tilalla toimi munittamo, ja vuonna 1996 siirryttiin kanojen, eli broilereiden kasvatukseen.

Perhetilan nykyinen isäntä Oskari Vuorenmaa syntyi vuonna 1997. Hänen kotinsa, Katteluksen tilan päärakennus sijaitsee aivan maatilan sydämessä, joten ei ihme, että kanat, koneet ja kaikki tilan työt vetivät Oskaria puoleensa jo pienestä pitäen, vaikka omat vanhemmat kävivät töissä tilan ulkopuolella.

 

Hänen enonsa Jarkko ja Jarmo Kattelus aloittivat kanojen kasvatuksen ja jatkoivat työtä aina vuoteen 2022, jolloin tuli nuoren polven vuoro hypätä puikkoihin.

 

Tilalla viljellään paitsi vehnää kanojen ruuaksi, myös tärkkelysperunaa.

”Jarkko on eläkkeellä ja Jarmon kanssa hoidetaan peltoviljelyä yhteistyössä. Molemmat enot asuvat lähellä ja auttavat kanalassakin, jos tulee tarvetta”, kertoo Oskari, joka on laajentanut tilan tuotantoa merkittävästi: Kun vanha kasvatushalli oli mitoitettu 20 000 linnulle, nyt niitä kasvaa kerralla 70 000. Uusi halli rakennettiin 2021-22 ja ensimmäiset tiput tulivat sinne vuoden 2022 lopussa.

”Paras ikä aloittaa."

Oskari otti Katteluksen perhetilasta ja sen 1,5 miljoonan euron investoinnista vastuun samaan aikaan, kun aloitti opintonsa Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa. Opiskelu tukee omaa yrittämistä ja toiminnan jatkuvaa kehittämistä.

”Olen sitä mieltä, että jos jossain iässä kannattaa investoida, tämä on juuri paras ikä”, hän sanoo.

 

Katteluksen perhetilan jatkajana Oskari kokee olevansa osa sukupolvien ketjua. Hän haluaa varmistaa, että tila pysyy kaikin tavoin mukana kehityksessä.

 

TARKKAA TYÖTÄ

 

Kanojen hoitaminen on todella tarkkaa työtä. Automatiikka on tärkeässä roolissa: Sen avulla varmistetaan, että olosuhteet kanalassa pysyvät koko kasvatuksen ajan kunnossa. Olosuhteita tarkkaillaan sekä paikan päällä että etänä.

 

”Aamuisin kun herään, aina ensimmäiseksi tarkistan kännykästä, mitä kanoille kuuluu. Vasta sen jälkeen syön aamupalan ja lähden paikan päälle kiertämään kanaloita.”

 

Linnut tulevat lämpimään ja puhtaaseen kanalaan aina vastakuoriutuneina untuvikkoina. Kaikkein kriittisin vaihe kasvatuksessa on juuri ensimmäinen viikko, kun linnunpoikaset ovat vielä pieniä ja herkkiä.