ELKELÄN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Elkelän tila sijaitsee Kangasalan Haapaniemen kylässä.
  • Isäntäpari Raija Elkelä-Alanen ja Reijo Alanen
  • Broilerinkasvatus alkoi vuonna 1983.

Kangasalla Sahalahden Haapaniemen kylässä sijaitsee Elkelän tila, jota isännöivät Raija Elkelä-Alanen ja Reijo Alanen.

”Olin 17–18-vuotiaana kaksi kesää töissä Saarioisten teurastamolla ja ajattelin silloin, että näitä olisi mukava ruveta kasvattamaan”, Raija muistelee.

 

Paikka on ollut Raijan suvun hallussa jo pitkälti toistasataa vuotta: Raijan isän isovanhemmat muuttivat aikanaan Haapaniemen kartanon torppareiksi vuonna 1889, ja myöhemmin suku osti tilan itselleen. Broilereita Raija ja Reijo alkoivat kasvattaa vuonna 1983, jolloin kanala valmistui. ”Olin 17–18-vuotiaana kaksi kesää töissä Saarioisten teurastamolla ja ajattelin silloin, että näitä olisi mukava ruveta kasvattamaan”, Raija muistelee.

 

”Myös kahdella sedälläni ja yhdellä tädilläni oli aikanaan kanaloita.”

Niinpä 1980-luvun alussa sukutilalle rakennettiin broilerikasvattamo, jossa Raija ja Reijo kiertävät tänä päivänä vuoron perään katsomassa, miten kanat voivat. Myös lapsenlapsista vanhin on niin innokas tipunhoitaja, että mummi on välillä joutunut turvautumaan pieneen valkoiseen valheeseen.

 

”Hän haluaisi usein mennä koko ajan kanalaan katsomaan pikkutipuja. Välillä olen sanonut, että mummilla ei ole avaimia tai että nyt kanalaan ei voi mennä, kun tiput nukkuvat”, Raija sanoo ja naurahtaa. Lastenlasten hoitaminen on pariskunnalle ihanaa vapaa-ajanvietettä. Muutoin Raija tykkää käydä jumpassa ja Reijo jäähallissa. Yhdessä he käyvät tanssimassa ja kulttuuririennoissa.

image

 

Työt kulkevat mukana myös harrastuksissa, sillä broilerinkasvattajalla on aina taskussaan kännykkä, johon voi tulla kanalasta hälytys. Hälytysvalmiudessa on oltava koko ajan, mutta Raija muistelee, että vain kerran on täytynyt lähteä kotiin kesken tanssitreenien kanahälytyksen takia. Tilan broilerikasvattamon valaistus on vaihdettu pääasiassa led-valaistukseen. Rakennukset ovat lämmenneet jo vuodesta 2008 alkaen kotimaisella pelletillä. Nyt suunnitelmissa on investoida myös aurinkokennoihin.

 

Jätteiden lajittelussa tilalla on oltu erityisen tarkkoja jo pitkään, ja Raija on pyrkinyt valistamaan asiasta myös muita. Raijan mukaan haastavaa työssä on, kun ulkona on välillä 35 astetta pakkasta ja välillä 30 astetta hellettä, mutta broilerihallissa olosuhteet pitää saada pysymään tasaisina. Eläinrakkaalle kasvattajalle mieluista on nähdä, kun linnuilla on kaikki hyvin.

”Joskus otan kanoja syliinkin, kun joku tulee lähelle ja antaa silittää.”

Yrittäjyydestä on tullut pariskunnalle elämäntapa. Raija myöntää silti joskus miettineensä, että olisi mukavaa, kun olisi työkavereita.

 

”Toisaalta nyt ei tule työkavereiden kanssa riitaa. Linnut ovat luotettavaa väkeä, kun heille voi kertoa ihan mitä vain eivätkä he kerro sitä eteenpäin.”

image