Keittiömestari Teemu Bomanin vinkit kotikokille: lihan pakastaminen ja syksyn parhaat liharuoat

Teemu Boman on mm. Vuoden kokki -kilpailuissa menestynyt keittiömestari, joka arvostaa kotimaisia raaka-aineita. Intohimo ruokaa kohtaan sai alkunsa jo lapsuudesta, kun Bomanin venäjänkarjalainen isoäiti teki karjalanpaistia ja karjalanpiirakoita.

Suhteeni ruoan alkuperään on vahva. Arvostan sitä, että eläimiä kohdellaan hyvin ja että tiedän tarkalleen, mistä ruoka on peräisin. Kotimainen ruoka on puhdasta ja sen puhtauden voi myös maistaa”, Boman kertoo.

Keittiömestarin pakastusvinkit – miten liha kannattaa pakastaa?

Laadukasta lihaa voi ostaa myös omaan kotikeittiöön Lihakaupan nettisivuilta. Kaupasta löytyvät esimerkiksi Atria Takuumurea Premium Naudan Entrecote ja Atria Takuumurea Premium Naudan Ulkofilee makurasvalla, jotka ovat voittaneet palkintoja arvostetussa World Steak Challenge -kilpailussa. Lihakaupan tuotteet ovat tuoreita, ja ne voi halutessaan pakastaa.

Lihan säilyvyys pakastimessa on erittäin hyvä. ”Lihan pakastaminen pidentää merkittävästi säilyvyyttä. Vakuumipakatun lihan ulkonäkö ei muutu pakkasessa. Jos lihan poistaa vakuumipakkauksesta, voi käyttämättömän lihan pakastaa rasiassa tai kelmuun käärittynä”, Boman vastaa.

Kun lihan käärii kelmuun tai laittaa pakasterasiaan, pakkaukseen jää usein ilmaa. Silloin lihassa oleva neste tiivistyy ja muodostaa jäähileitä lihan pintaan. Lihan pinta saattaa muuttua, vaikka se onkin edelleen maukasta ja täysin syömäkelpoista. Jos lihan pinnan haluaa säilyvän kauniina pakkasessa, kannattaa panostaa kotivakumointilaitteeseen”, Boman jatkaa.

Lihan sulatus, mitä kannattaa muistaa?

Anna jäätyneen lihan sulaa jääkaapissa. Mitä hitaampi sulaminen on sitä vähemmän lihasta karkaa nestettä. Lihan sulatusaika vaihtelee. Yksittäispakattu hampurilaispihvi sulaa päivässä, mutta viiden kilon possupotka ei välttämättä ole sulanut kahdenkaan päivän kuluttua”, Boman kertoo.

Kiireessä lihan voi antaa myös sulaa huoneenlämmössä tai kylmässä vedessä. Mikron sulatustoiminto kannattaa unohtaa.

Mikrosulatus on huono idea, koska liha saattaa kypsyä pinnalta. Lämpö saa aikaan myös ei-toivottujen mikrobien haitallista kasvua”, Boman muistuttaa.

Bomanin vinkit syksyiseen liharuokaan – kokeile näitä

Syksyn kylmetessä ruokapöydän ääressä voi lämmitellä lohturuoalla. Erilaiset pataruoat, hitaasti haudutetut lihat sekä tuulahdus grillikaudesta sopivat syksyiseen illalliseen.

Klassikkoruoka karjalanpaisti

Bomanin mukaan maukas karjalanpaisti valmistuu Atrian viljaporsaan niskasta, jota paistetaan ensin pannulla. Siten liha saa hyvän pinnan ja rasva sulaa. Paistamisen jälkeen lihaa haudutetaan 12 tuntia maukkaassa liemessä. Laakerinlehti, mustapippuri ja suomalaiset juurekset tuovat hyvän maun. Lientä kannattaa olla paljon, aluksi ruoka muistuttaa enemmän keittoa, mutta neste haihtuu.

Stroganoff naudan potkasta

Syksyiseen stroganoffiin sopii mainiosti Osso Bucco eli luuytimellinen potkakiekko. Lihaa haudutetaan sipulin ja porkkanan kanssa. Stroganoff kypsyy neljästä kahdeksaan tuntiin n. 85-asteisessa liemessä. Kypsänä liha on helppo repiä suikaleiksi – Osso Bucco on sitkeää, jos sen ei anna kypsyä tarpeeksi pitkään. Stroganoff kannattaa tarjoilla perunan tai riisin kanssa. Lisää makua tuovat sinappi ja smetana.

Uunissa grillattu possunkylki

Boman antaa myös vinkin grillikautta kaipaaville. Possun kylki on rasvainen lihapala, jonka voi paahtaa kuumassa uunissa grillityyliin. Kyljen pintaan mausteeksi sopivat savustettu paprikajauhe, juustokumina, valkosipulijauhe, cajun pippuri ja tumma sokeri. Lisukkeena toimivat satokauden kasvikset ja peruna.

Lihakauppa.fi on mainio. Kaupalla on hyvät toimitusalueet ja tilaamisen helppous on ilahduttanut lähipiirissäni. Suosittelen tutustumaan valikoimaan etenkin, jos lihan kokkaaminen jännittää. Sivustolla on hyviä reseptejä ja tietoa eri kypsymisajoista”, Boman kertoo.

 

Useissa huippuravintoloissa työskennellyt Teemu Boman luotsaa nykyään Gastrogrill Murén keittiötä.

Dry age -kaappi seisoo parhaalla paikalla Murén ravintolasalissa. Muréssa liha on aina suomalaista, tuoretta, pakastamatonta lihaa, joka saapuu ravintolaan suoraan teurastamolta.

Lihakaupan reseptisuosikit syksyyn