Grillauksen hävikkivinkit

06.6.2024
Ruoka Ja Trendit Blogit

Kesä ja grillaus! Tuo rakastettu ruoanlaittomuoto, johon voi käyttää aikaa lomalla, mutta joka onnistuu myös arkipäivänä, jolloin nälkä ehkä työpäivän jälkeen kurnii ja jotain pitäisi saada lautaselle hieman nopeammin.  

Oma ruokafilosofiani on, että oli kyseessä mikä raaka-aine hyvänsä, liha, kala tai kasvis, on tärkeää, että se tulee hyödynnetyksi kokonaan. Kokonaisena grillattu kana ei ole varmasti kenellekään enää mikään Amerikan temppu, mutta miksi monesta kasviksesta jätetään edelleen valtaosa hyödyntämättä? 

Grilli pehmentää kovakuorisenkin 

Hieman kovakuorisemmatkin kasvikset kyllä antautuvat grillin tuimahkossa hyväilyssä ja tuovat annokseen siten uutta tekstuuria sekä intensiivisiä makuelämyksiä. Varhaisperunat on keväällä totuttu syömään kuorineen, mutta bataatit, palsternakat ja porkkanat kuoritaan usein varmaan lähinnä vanhasta tottumuksesta.  

Butternut squash eli myskikurpitsa mielletään pinnaltaan hieman puisevaksi kasvikseksi, johon hampaat eivät pysty. Turhaan, sillä maun lisäksi kuoret sisältävät usein runsaasti kasviksen ravintorikkaimman osan. Kuoripäälliset kasvikset tuovat annokseen purutuntumaa ja ryhtiä. Kasvisruokailija kohteleekin maukkaita ja värikkäitä kasviksia annoksen pääraaka-aineena, ja fleksaaja toppaa annoksen lempigrilliproteiinillaan.  

Hävikki nolla ja saanto sata -kategoriaan menee myös parsakaalin ranka, joka kypsyy niin wokissa kuin grillissäkin. Kukkakaalin vihreät lehdet ovat ryöpättynä osa maukasta kesäsalaattia. Säästyypä siinä samalla rahan lisäksi aikaakin, kun ylimääräiset kuorimiset ja pilkkomiset jäävät pois. Mehevä ja nopeasti kypsyvä Atrian Kanan minuuttifilee kypsyy kaasugrillissä hetkessä.  

Varhaisessa vaiheessa kevättä nupullaan olevat raparperit, joita lähes jokaisen suomalaisen koti- tai mökkipihalla kasvaa, toimivat nopeasti ryöpättynä annoksen koristeellisena ja raikkaan reippaana salaattina. 

Kuorineen grillatut kasvikset ja Atrian Kanan Minuuttifile raparperisalaatilla 

4 kpl Atria Kanan Sisäfilee Lempeä Mustapippuri 
1 kpl pieni myskikurpitsa 
1 parsakaali 
8 tankoa vihreää parsaa 
oman maan raparperinversoja 
oliiviöljyä 
suolaa 
balsamicosiirappia (tumma tai vaalea) 

Leikkaa myskikurpitsa kahtia, kaavi siemenet pois ja leikkaa kurpitsa kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa parsakaali pitkittäin rankoineen neljän osaan ja parsoista kannasta pieni pätkä kuivaa osaa pois. 

Valele kasvikset oliiviöljyllä ja mausta suolalla. Kypsennä kasvikset grillissä niin, että ne ottavat kauniin paistoraidan sekä pehmenevät hieman: myskikurpitsaviipaleet noin neljä minuuttia, parskaali noin kahdeksan minuuttia ja tankoparsa noin kuusi minuuttia. 

Grillaa kanafileet paketin ohjeen mukaisesti kypsäksi (noin 10 minuuttia). Huuhtaise raparperit kylmän veden alla, ja pyöräytä ne kulhossa maustaen balsamicosiirapilla. 

Vinkki: Jos pihamaalta tai kaupasta löytyy minttua tai basilikaa, sopivat ne mainiosti annokseen. 

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Kasper Sjöholm

Kasper työskentelee kehityspäällikkönä Atrian Foodservicessä. Hän haluaa työnsä tuovan merkityksellisyyttä elämäänsä ja kokeekin Atrialla saavansa vaikuttaa kuluttajien mahdollisuuksiin valita päivittäin maistuvaa ja terveellistä ruokaa lautaselleen.

Kasper haluaa kehityspäällikön roolissaan toteuttaa ja vahvistaa kollegoidensa ja Atrian asiakkaiden mielikuvaa tiimistä, jonka puoleen on helppo ja miellyttävä kääntyä ja jolta saa apua ja ratkaisuja.

Hänen mielestään ruoka on yksi elämän suurimpia nautintoja ja meidän tulisi sallia itsellemme päivittäin hetki olla todella läsnä kun ruokailemme aistien ruoan tuoksut, ulkonäön, maut sekä tekstuurin rapeudesta mehevään. Hyvän ruoan äärelle keskittyessä on vaikea olla hymyilemättä.

Kasper nauttii fyysisistä haasteista, ja hänen vapaa-aikansa kuluu kilpaurheillen triathlonissa Ironman-matkoilla. Niiden haastavuudesta hän palautuu luonnossa.

Kasper ei ole koskaan ajatellut jonkin ruokakulttuurin olevan muiden yläpuolella, ja hänen kokkaamisessaan näkyykin vivahteita niin Aasiasta kuin Lähi-Idästäkin, vaikka ydin onkin laadukkaissa kotimaisissa raaka-aineissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja