Terveellisen ja kestävän ruokavalion voi toteuttaa monella tavalla
Kesällä julkaistiin uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset, joissa esitellään ruoan terveyttä edistävien vaikutusten lisäksi myös ympäristö- ja ilmastonäkökulmia. Raportti suosittelee pääsääntöisesti kasvispainotteista ruokavaliota, jossa käytetään runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunaa ja täysjyvää. Suositus ohjaa valitsemaan lautaselle entistä enemmän kasviksia, kalaa ja palkokasveja ja maltillisemmin lihaa sekä runsaasti suolaa, sokeria ja rasvaa sisältäviä ruokia.
Terveellisen ja ympäristöystävällisen ruokavalion voi koostaa monella tapaa.
Terveellisen ja ympäristöystävällisen ruokavalion voi koostaa monella tapaa. Lihasta ei tarvitse luopua, vaan sen määrää voi maltillistaa lautasella ja samalla lisätä kasvisten osuutta. Terveellinen ja ilmastoystävällinen ruokavalio löytyy jostakin eläinperäisen ja kasviperäisen ruokavalion välimaastosta. Kumpaankin ääripäähän liittyy terveydellisiä riskejä ja etuja.
Maltillisella ruokavalion muutoksella saadaan merkittäviä terveys- ja ympäristöhyötyjä
Maltillisillakin ruokavaliomuutoksilla on merkittäviä terveys- ja ympäristöhyötyjä, jos valtaosa väestöstä toteuttaa niitä. Suomalaisessa ScenoProt-tutkimuksessa on tutkittu proteiinikoostumukseltaan erilaisten ruokavalioiden vaikutuksia terveyteen ja ilmastoon. Erityisesti tutkittiin, miten siirtyminen eläinproteiinipainotteisesta ruokavaliosta kasviproteiinipainotteiseen ruokavalioon vaikuttaa terveyteen.
Tutkimuksessa havaittiin, että jo maltillinen muutos kohti kasvispainotteisempaa ruokavaliota vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja ilmastoon. Maltillinen muutos tarkoittaa ruokavalion eläinproteiinien osittaista korvaamista kasviproteiineilla. Tuloksena oli, että puolet eläin- ja puolet kasviproteiinia sisältävän ruokavalion ilmastovaikutus on noin 20 % pienempi verrattuna ruokavalioon, jossa on 70 % eläinproteiinia ja 30 % kasviproteiinia.
Runsaasti kasviproteiinia sisältävässä ruokavaliossa on terveyden kannalta hyötyjä ja haittoja. Hyvin toteutetussa kasvispainotteisessa ruokavaliossa rasvan laatu on hyvä, ja se sisältää runsaasti kuitua ja folaattia. Kasviproteiinipainotteisella ruokavaliolla on myös riskinsä, sillä proteiinin, välttämättömien aminohappojen, B12- ja D-vitamiinin, jodin ja kalsiumin saanti voi jäädä liian vähäiseksi.
Runsaasti eläinproteiinia sisältävästä ruokavaliossa on meille haittojen lisäksi myös etuja.
Runsaasti eläinproteiinia sisältävästä ruokavaliossa taas on meille haittojen lisäksi myös etuja. Eläinproteiinia sisältävä ruokavalio tarjoaa hyvälaatuista ja hyvin imeytyvää proteiinia, välttämättömiä aminohappoja, hyvin imeytyvää rautaa, jodia, B12-vitamiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Paljon eläinproteiinia sisältävässä ruokavaliossa rasvan laatu voi olla huono, jos ruokavalio sisältää vain eläinperäisiä rasvoja. Kasviöljyjen lisääminen eläinproteiinipainotteiseen ruokavalioon on tärkeää rasvan laadun kannalta.
Monipuolista ja myönteistä ruokapuhetta tarvitaan
Keskustelu ruokavaliosta ajautuu tällä hetkellä helposti ääripäiden kinasteluksi. Nyt tarvitaan myönteistä ja arvostavaa ruokapuhetta. Me kaikki voimme monipuolistaa tapaamme puhua ruoasta, ja lisätä sen arvostusta. Myönteinen ruokapuhe ja vastakkainasetteluiden vähentäminen ovat avainasemassa kestävyyssiirtymässämme. Pidetään mielessä, että ruokavalio on kokonaisuus. Yksittäinen ruoka ei tee siitä hyvää eikä huonoa. Terveellinen, ravitsemuksellisesti riittävä ja kestävyystavoitteita tukeva ruokavalio voidaan muodostaa monella eri tavalla! Käytetään monipuolisesti värikästä, maukasta ja kotimaista ruokaa kohtuudella ja säännöllisesti.
Hyvä ruoka – parempi mieli!