Makuturismi — uuden ajan ruokamatkailu

26.5.2023
Grillaus Sesonki

Kukapa meistä ei näin grillikautena nauttisi makupakatusta pihvistä tai makkarasta, lihalla tai ilman. Hampaiden välistä tirskahtava rasva kuljettaa luontevasti muistot menneisiin ja elettyihin hetkiin. Tätä kutsutaan makuturismiksi. Ison Järven toisella puolella tämä ilmiö on jo muuttunut trendiksi, joka nousee esiin muun muassa yhdysvaltalaisen National Restaurant Associationin kokoamassa What’s Hot Culinary Forecastissa.

Ihmiset haluavat aina makuja, jotka ovat tuttuja ja turvallisia, mutta toisaalta myös kokea ja kerätä uusia elämyksiä makupankkeihinsa. Kesä ja grillikausi on tähän loistavaa aikaa, kun mieli on vastaanottavainen ja makoisuusmoraalit löyhällä. Tämä antaa loistavasti tilaa ja mahdollisuuksia niin ravintoloille kuin kuluttajille maalailla värikkäälläkin paletilla.

”Ihmiset haluavat aina makuja, jotka ovat tuttuja ja turvallisia, mutta toisaalta myös kokea ja kerätä uusia elämyksiä makupankkeihinsa.”

Atria Kokkibarometri -tutkimuksessa kotimaamme kiinnostavin makumaailma on suomalainen keittiö, mutta heti perässä vahvana nousevat Japani, Korea ja Thaimaa. Tähän osasyinä luonnollisestikin ovat sosiaalinen media ja suoratoistopalvelujen ruokasarjat, jotka tuovat eri maiden ruokakulttuurit meitä lähemmäksi kuin koskaan. Ja hyvä näin, sillä jokaisessa maailmankolkassa ruokaa valmistetaan elävällä tulella ja grillillä — hitaasti hauduttaen, savustaen tai nopeasti käräyttäen.

Suomalaisen kulttuurin sisäänrakennettuna DNA:na ihannoimme aina muita. Ausseissa on maailman paras liha, Jenkeistä tulee parhaat BBQ:t — listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kaiken tämän keskellä tulisi muistaa, että nimenomaan suomalaisella lihalla on voitettu maailman parhaan pihvin palkinnot ja tästä jos mistä tulee olla ylpeä joka kerta, kun grilli tai pannu sihahtaa. Siinä missä Vuittonit ja Gautierit ovat tavallisen kuolevaisen saavuttamattomissa, maailman parhaan lihan saavat niin ravintolat, kuin kotigrillaajatkin Atria Lihakaupasta.

”Nimenomaan suomalaisella lihalla on voitettu maailman parhaan pihvin palkinnot ja tästä jos mistä tulee olla ylpeä joka kerta, kun grilli tai pannu sihahtaa.”

Söi sitten ulkona ravintolassa, mökillä, navetan pahnoilla, purressa tai venheessä, ei kannata jännittää annoksen ulkonäköä, vaikka grillattava sattuisikin olemaan maailman parasta. Tästä antaa vapahduksen Ugly Delicious- tyylisuunta, jossa itse annos saa olla hyvinkin ronski ja groteski kunhan maut ovat kohdallaan ja tapissa. Rumakin voi olla kaunista, onhan se opittu jo Walt Disneyn ajoilta.

Ja vaikka kesällä tuleekin monesti ruokailtua muualla kuin ravintoloissa, muistakaamme silti hyödyntää ravitsemusliikkeiden palveluita — sitä tarvitsee tällä hetkellä koko multikulttuurinen ruoka-ala.

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tomi Nevala

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservice -organisaation kehityspäällikkö. Hänestä on hienoa olla mukana Suomen johtavan ruokatalon kehityksessä ja eteenpäin viemisessä. Monipuolinen työnkuva niin asiakkuuksissa, teollisuudessa kuin keittiössä pitää mielenkiinnon virkeänä ja uuden oppiminen viehättää aina. Tomi nauttii monipuolisesta lukemista, etenkin Don Rosan Aku Ankka -tarinat ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen niin kieleltään kuin visuaalisuudeltaan. Ruoka-ala on avoin hiekkalaatikko, jonka joka kulmasta löytyy kaiken aikaa uutta opittavaa ja mielenkiintoisia haasteita. Tomi pyrkii hyödyntämään työssään ajattelua boksin ulkopuolelta, toki järjen rajoissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja