Kolumni: Tieto vie, mutta uudistumiskyky ratkaisee
Atria Suomi on juuri päivittänyt strategiansa: Haluamme kehittyä ruoka-alan ykköseksi vuoteen 2030 mennessä. Tämä edellyttää onnistumista ydinbisneksessämme, kasvua tunnistamillamme alueilla sekä uudistumiskykyä. Strategiatyötä tehdessämme tunnistimme useita toimintaympäristöömme vaikuttavia muutoksia. Tässä muutamia, jotka perustuvat Atrian omiin ja riippumattomiin tutkimuksiin.
1. Elinkustannusten ja ruoan hinnan nousu.
Huolimatta ruoan hinnan noususta, sen suhteellinen osuus kotitalousmenoista on noin 12 % eli käytännössä sama, mikä se on ollut jo useita vuosia. (Lähde: Tilastokeskus, PTT). Kotitaloudet ovat sopeuttaneet kulutuksen määrää ja rakennettakin. Tarjousostaminen on lisääntynyt, ostoskori on tuotemäärältään pienempi, ja suuruusluokkana noin puolet kotitalouksista etsii ruokakaupasta edullisempia vaihtoehtoja. Lähes puolet kotitalouksista on vähentänyt joidenkin tuoteryhmien käyttöä, kuten kalan, hedelmien, naudanlihan ja snacksien. Edelleen suuri osa talouksista tulee kuitenkin hyvin toimeen.
Atrian on turvattava hintakilpailukykynsä ja varmistettava, että tarjonta on oikeanlaista kaikissa hintakategorioissa.
Valmisruoka ja valmiimmat ratkaisut ovat asioita, joihin aiomme satsata vahvasti.
2. Maailma valmisruokaistuu.
Valmisruoan kulutus on kasvanut lähes kymmenen vuotta peräkkäin miltei 10 %:n vuotuisella kasvulla. Taustalla on monia tekijöitä, mm. helppouden hakeminen ruokailussa, pienenevät kotitaloudet, ruoanlaiton osaamattomuus ja etä- ja epäsäännöllisen työskentelyn yleistyminen. Myös tarjooma on laajentunut kattamaan eri hinta- ja laatukategorioita.
Ravintolatoimijoiden hyödyntämät kuljetuspalvelut, kuten Wolt ja Foodora saivat koronan aikana boostia ja on ennustettavissa, että tämän kaltainen ruoan ostaminen jatkaa kasvuaan. Valmisruoka ja valmiimmat ratkaisut niin kuluttajille kuin foodservice-asiakkaillemme ovat asioita, joihin aiomme satsata strategiakaudella vahvasti.
Elintarvikeala kuuluu maailman suurimpiin toimialoihin ja sen vuoksi kuluttajat odottavat yrityksiltä läpinäkyvyyttä.
3. Vastuu ilmasto- ja ympäristöasioissa.
Kuluttajien tiedostavuus lisääntyy. Elintarvikeala kuuluu maailman suurimpiin toimialoihin ja sen vuoksi kuluttajat odottavat yrityksiltä läpinäkyvyyttä, konkreettisia ja vaikuttavia tekoja ympäristön hyvinvoinnin eteen. Ja mitä isompi yritys, sen isompia tekoja edellytetään. Läpinäkyvyyden on katettava koko ketju pellolta pöytään. Tämä korostuu myös pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa.
Atrialla haluamme tuotteidemme kautta kertoa asiakkaillemme tekemisistämme avoimesti. Voit nähdä pakkauksissamme, miltä tilalta tuote on, mikä on tuotteen hiilijalanjälki ja sen, että kaikissa Atria-tuotteissa on kotimaisuudesta kertova Hyvää Suomesta -merkki.
Työn perustana on vankka tieto ja tutkimukset.
4. Kaupan valikoimamuodostus.
Jokainen kauppias ja kauppa haluaa menestysvalikoiman. Tämän päivän kuluttaja ei tyydy vähään. Ollakseen uskottava valikoimaa pitää taajaan rikastaa trendituotteilla ja uutuuksilla. Tästä lehdestä voit lukea kiinnostavan esimerkin, miten K-Supermarket Ratinan kauppias Marko Laaksonen kuvailee, kuinka kaupan valikoima on kasvanut viidessä vuodessa
16 000:sta yli 20:000:een. Kova suoritus, valikoimanhallinta ei aina ole helppoa.
Atria on vuosikausia tutkinut ja analysoinut kuluttajien käyttäytymistä ja ostotottumusten muutoksia. Tuoteryhmäjohtamisessa olemme alan kärkiyritys ja panostamme valikoimanhallintayhteistyöhön asiakkaidemme kanssa. Työn perustana on vankka tieto ja tutkimukset.
Menestyksekästä loppuvuotta!
Antti Paavilainen
Atria Suomi, johtaja, myynti
Kirjoitus on julkaistu Atrian asiakas- ja sidosryhmäjulkaisun Hyvä Ruoka 2/2023 -lehden pääkirjoituksena:
Tutustu syksyn Hyvä Ruoka 2/2023 -lehteen!