Oodi nyhtöpossulle

04.10.2021
Ruoka & tuotteet Liha

Miten sen nyt haluaa ottaa. Nyhtöpossu on yksi edeltävän vuosikymmenen megatrendeistä (eikä loppua näy) vai perinteinen ja herkullinen lihanvalmistustapa satojen vuosien saatosta?

Nyhtöpossu on supermaukasta, siitä olemme varmasti kaikki yhtä mieltä. Lapsuudessani mumma heitti possunlavan leivinuuniin hautumaan miedoille jälkilämmöille ja miten ihanan pehmeää, haarukan alla myötäilevää herkullista lihaa sieltä tulikaan perunoiden ja juuresten kylkeen syötäväksi. Toki silloin ei vielä puhuttu nyhtöpossusta, luulen että se oli yksinkertaisesti vaan sianlapaa tai uunilihaa.

Olen pikkuisen ylpeä siitä, että tunnen tasan tarkkaan nyhtöpossu sanan alkuperän. Se on mainio, rakasta suomen kieltä hellivä suomennos pulled porkille, joka on lähtöisin CampaSimpukka-nimisestä ruokablogista lokakuulta 2012. On uskomatonta, miten sana on saanut siivet alleen ja hyväksytty myös virallisesti suomalaiseksi uudissanaksi. Niin tottuneita sanaan olemme, että tuntuu erikoiselta, ettei sen käytöstä ensimmäistä kertaa ole edes kymmentä vuotta.

Nyhtöpossu on parhaimmillaan rasvaisesta lihanosasta, sianniskasta tai -lavasta, jossa extra makua antaa vielä luu. Se vaatii aikaa ja mietoa lämpötilaa kehittyäkseen täydelliseksi.

Nyhtöpossu on parhaimmillaan rasvaisesta lihanosasta, sianniskasta tai -lavasta, jossa extra makua antaa vielä luu. Se vaatii aikaa ja mietoa lämpötilaa kehittyäkseen täydelliseksi.

Atrian syksyn uutuustuotteista yksi huikeimmista on Uunivalmis Nyhtöpossu Karamelli. Ainutlaatuista siinä on sekä marinadi että valmistustapa. Nyhtöpossun maustaminen ei ole rakettitiedettä, pelkistetyimmillään suola-sokeriseos lihan pintaan hierottuna riittää, mutta koska ihminen on vaihtelunhaluinen, alkavat pian kiinnostaa myös erilaiset barbeque-tyyppiset tai aasialaiset maustamistyylit. 

Olemme kulkeneet jo kauas niistä geneerisistä oransseista marinadeista, joita välillä joutui pesemään pois lihan pinnasta. Karamellimarinadi on napakymppi. Sopivan aasialaisesti karamellipossuun vivahtava, muttei liian päällekäyvä. Maustaa uunissa muhivan possun täydelliseksi.

Jos nyhtöpossun valmistusta voi jotenkin helpottaa, vastaus on tässä. Nyhtöpossu Karamelli tulee uunivalmiissa pussissa, laitat sen vain vuokaan, kiskaiset etiketin irti ja kypsennät 150 asteessa 4 tuntia. Valmisteluun ei saa kulumaan minuuttia kauempaa ja kädet pysyvät puhtaina eikä valmistamisesta tule tiskiä.

Lopputulos on aina täydellinen 

Nyhtöpossua on meillä perinteisesti nautittu syksyisin sienten, perunoiden ja juuresten kera, mutta myös nuorisoa kosiskellen nyhtöpossuburgereina sämpylöiden välissä ja trendikkäästi aasialaisittain bao bun -höyrysämpylöiden ja kimchin kera. Nyhtöpossu aterian tähteistä saa vielä rakennettua tukevan nachopeltiannoksen tai lihanrakastajan pizzatäytteen. Itseasiassa se käy kaikkeen, myös pikaisiin keittoihin, patoihin ja laatikoihin, kulhoruokiin ja paistettuun riisiin. Kerran kypsennettyä lihaa ei tarvitse enää hauduttaa.

Koska minulla on sydämessä ja varsinkin vatsassa erityinen paikka meksikolaisen keittiön herkuille, päätyy nyhtöpossu usein tacojen täytteeksi. Niistä valmistuu täydelliset carnitas-tacot, carnitas on nimittäin juurikin sama asia kuin nyhtöpossu. 

Lämmitän tortillat molemmin puolin kuivalla pannulla. Lastaan niille reilusti nyhtöpossua ja pidän lisukkeet meksikolaiseen tyyliin niukkana. Se tarkoittaa hiukan pilkottua sipulia, korianteria ja lopuksi puristus limelohkosta. Kannattaa kokeilla, kyllä ne meksikolaiset taconsa tuntee.

Tämän syksyn etätyön uusi viikkorutiini: puolilta päivin Nyhtöpossu Karamelli uuniin ja viideltä pöydässä istuu tyytyväinen perhe. 

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Nanna Rintala

Nanna Rintala on Kaikki äitini reseptit -bloggaaja, Turun yliopiston Elintarvikekehityksen projektiasiantuntija  ja  sydämeltään Atrian nainen. Hän rakastaa puhua härmän murretta  ja usein murrekeskustelu alkaakin Atria-referensillä: Itikasta riittää juttua. Ruualla rakastaminen on Nannan ominta alaa ja hymyn huulille tuovat ruokapöydän äärellä vietetyt hetket. Parasta rentoutusta on hevosen ja koiran kanssa hääräily ja ulkoilu. Kun ystävät saapuvat kylään kokkaa Nanna mielellään jotain itselleenkin uutta. Ruoanlaitossa täytyy uskaltaa heittäytyä.

Lue kirjoittajan muita blogeja