Tutkija: Aurinkoenergian tuotanto on saatava massavalmistuksen tasolle

02.8.2018
Ruoan näköalat

EU:n yhteisten ilmasto- ja energiatavoitteiden mukaan vuoteen 2020 mennessä on vähennettävä kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Vuoden 2030 tavoitteena on, että uusiutuvan energian osuus on 50 prosenttia loppukulutuksesta.

Ensimmäinen tavoite on alle kahden vuoden päässä. Uusiutuvista energiamuodoista aurinkoenergian osuus on pieni, mutta kasvuvauhti massiivinen. Mikä Suomen aurinkoenergiakapasiteetti on nyt?

– Periaatteessa olemme edelleen Ruotsia ja Tanskaa jäljessä, kertoo Lappeenrannan yliopiston sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola.

Suomessa oli vuoden 2017 loppuun mennessä sähköverkkoon kytkettyä aurinkoenergiaa noin 70 megawattia, mikä on reilusti yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

Eikä Suomi ole yksin. Viime vuonna asennettiin ensimmäistä kertaa aurinkosähkötehoa eniten kaikista energiatuotantomuodoista koko maailmassa.

Ahola arvioi, että tämän vuoden loppuun mennessä Suomessa päästään yli 100–150 megawatin tuotantoon.

– Siinä vaiheessa, kun meillä on käytössämme aurinkoenergiaa gigawatin verran, tuotamme vuositasolla kaikesta Suomen sähköenergiasta prosentin auringolla, Ahola ennakoi ja arvelee tämän tapahtuvan vuosien 2020–2025 aikana.

Viime vuonna asennettiin ensimmäistä kertaa aurinkosähkötehoa eniten kaikista energiatuotantomuodoista koko maailmassa.

Energiaa, joka kannattaa

Jero Aholan mukaan aurinkoenergian käyttäminen yhtenä merkittävänä energialähteenä on kannattavaa.

– Hinta on tippunut niin paljon, että aurinkoenergian hyödyntäminen on taloudellisesti järkevää. On nähtävissä, että hinnat jatkavat tippumistaan, Ahola sanoo.

Vaikka tuulivoima on Suomessa aurinkoenergiaa halvempaa, globaalissa mittakaavassa tilanne on kuitenkin monin paikoin päinvastoin. Maailman suurimman aurinkoenergian tuottajamaan Kiinan suuret investoinnit ovat edesauttaneet järjestelmien hintalaskua.

– Paneeliwatin hinta on prosentin osissa vuoden 1975 hinnoista. Valtava hintaromahdus on tapahtunut teknologian kehityksen, oppimisen ja suuren paneelimäärän valmistamisen myötä. Kyseessä on oppimiskäyrä. Kun tuotantomäärien valmistaminen on tuplaantunut globaalisti, hinnat ovat laskeneet. Ja näin tietysti sähkön hinta on tippunut, Ahola kertaa.

Hinta näkyy asennusmäärissä. Ahola arvioi, että tämän vuoden loppuun mennessä Suomessa on liki 10 000 aurinkovoimalaa.

"Kyseessä on oppimiskäyrä. Kun tuotantomäärien valmistaminen on tuplaantunut globaalisti, hinnat ovat laskeneet."

Imagotekijä ja kilpailuvaltti

Atrian Aurinko -aurinkosähköpuisto on ensimmäinen yli megawattituotannon maa-asennus Suomessa. Se, että suomalainen teollisuus monelta eri sektorilta on lähtenyt mukaan aurinkoenergiatuotantoon, on Aholan mukaan hienoa, mutta näinhän sen kuuluukin mennä.

– Kesti aikansa, että tapahtui herääminen. Aurinkoenergia on imagotekijä ja kilpailuvaltti.

Kaikkea energiantarvetta aurinkoenergialla ei voida Suomen ilmastossa kattaa. Ympäristölle ystävällisten vaihtoehtojen lisäämiseen juuri aurinko ja tuuli ovat avainasemassa. Tuulivoimasta saadaan paras hyöty irti syksyisin ja talvisin, kun taas aurinkoenergiasta keväisin ja kesäisin.

– Toisiaan täydentävien auringon ja tuulen voimalla tehdään seuraava dekarbonisaatio, eli kokonaisvaltainen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, jotta pääsemme ilmasto- ja energiatavoitteisiin, Ahola povaa.

Suomessa uusiutuvan energian osuus 1,36 miljoonan terajoulen energian kokonaiskulutuksesta on 34 prosenttia ja loppukäytöstä 39 prosenttia edellisvuoden tilastojen mukaan. Suurin osa tulee puusta, vaikka myös tuulivoiman osuus on kasvanut. Aurinkosähkön osuus on alle promillen luokkaa.

Miten sitä kiritetään? Aurinkoenergialle kun ei ole asetettu esimerkiksi kansallisia energiatuotantotavoitteita, mikä ihmetyttää Aholaa.

– Vastaus ei ainakaan ole siinä, että mennään labraan tutkimaan. Tulevaisuudessa aurinkoenergia pitäisi saada entistä voimakkaammin markkinoille, massavalmistuksen tasolle. Massavalmistus on mahdollistanut kustannusten laskun. Pelkästään teknologian kehittäminen ei riitä, Ahola kuittaa.

"Vastaus ei ainakaan ole siinä, että mennään labraan tutkimaan. Tulevaisuudessa aurinkoenergia pitäisi saada entistä voimakkaammin markkinoille, massavalmistuksen tasolle."

 

Aurinkoenergian suuret teolliset tuottajat:

S-ryhmä: Yhteensä 37 000 aurinkopaneelia 40 eri toimipisteen katoille. Kokonaisteho: 10 MW.
Atria: Yhteensä 22 000 aurinkopaneelia yksittäisen Nurmon tehtaan yhteyteen maa- ja kattoasennuksina. Kokonaisteho: 6 MW.
K-ryhmä: Yhteensä 13 489 aurinkopaneelia 15 eri aurinkovoimalassa K-ruokakauppojen katoilla. Kokonaisteho: Vuosittainen sähkön tuotto yhteensä: 3 559 MWh.

Teksti: Saara Ignatius
Kuvat: Teemu Leinonen, Unsplash

Jaa