Sioistaan ylpeä

14.2.2018
Alkutuotanto Antibioottivapaa

Tilallamme mennään tällä hetkellä viidennessä sukupolvessa. Kun aikanaan tuli vuoroni jatkaa, en epäröinyt. Kotieläinyrittäjyys on mielenkiintoinen kokonaisuus. Se on oikeastaan yhdistelmä biologiaa, tekniikkaa, matematiikkaa, taloutta, fysiikkaa - jopa psykologiaa. Se myös lisää juurevuutta, kun tietää tekevänsä vuosikymmeniä samassa sukupolvien ketjussa tehtyä työtä. Asiat myös kehittyvät eteenpäin. Nyt kun antibioottivapaa -konsepti on tuotu tiloille, tuotteen puhtauden näkee kuluttajakin merkintänä pakkauksessa.

Kotieläinyrittäjyys on mielenkiintoinen kokonaisuus. Se on yhdistelmä biologiaa, tekniikkaa, matematiikkaa, taloutta, fysiikkaa - jopa psykologiaa.

Kun osaa katsoa riittävän pitkälle tulevaisuuteen, niin aina täältä löytyy jotakin kehitettävää. Se on tilan jatkuvuuden ja eläinten hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Tällä hetkellä pyrimme kehittämään eläinten hyvinvointia ja tuotannon laatua entisestään. Koulutamme henkilöstöä ja välitämme tietoa eteenpäin. Yksinkertaista, mutta toimivaa.

Kaikessa tekemisessämme tavoitteena on hyvinvoiva ja onnellinen sika, joka ei stressin vuoksi syö kaverin häntää, ja josta tilan väki voi olla ylpeä. Sikojen häntien typistämisen on EU:ssa kiellettyä, mutta vain Suomi ja Ruotsi noudattavat tätä. Suomessa häntiä ei typistetä, sillä niitä ei tarvitse typistää. Jos olosuhteet ovat kehnot, siat alkavat nahistella ja särppivät toistensa häntiä.

Kaikessa tekemisessämme tavoitteena on hyvinvoiva ja onnellinen sika, joka ei stressin vuoksi syö kaverin häntää, ja josta tilan väki voi olla ylpeä.

Me uskomme, että hyvällä hoidolla voidaan estää monia turhia ongelmia. Tilallamme keinot ovat monet:

  • Ilmastointi, joka ei vedä
  • Olkea saa vapaasti automaatista
  • Virikkeitä
  • Kaikissa ryhmäkarsinoissa on pitkät rehukourut, jotta siat mahtuvat syömään yhtä aikaa
  • Mahdollisuuksien mukaan erotellut makuu-, ruokailu- ja lanta-alueet

Uskoisin niin, että suomalainen tulevaisuuden sikala on parin vuosikymmenen päästä täysin antibioottivapaa. Toki sairaat siat pitää silloinkin lääkitä, jos tarvetta ilmenee. Sitä paitsi Suomessa noudatetaan varoaikoja, eli antibiootteja saaneen eläimen lihasta ei milloinkaan leviä antibiootteja kuluttajan lautaselle. Maailmalla antibioottivapauden tavoite tuskin tulee onnistumaan.

Suomessa on todella puhdas ilmanlaatu, ja vilja on maailman puhtainta. Salmonellariski on meillä maailman pienin, sillä eläimet ruokitaan valtaosin turvallisesti kotimaisella viljalla, jossa on lisänä erinomaista ohranvalkuaista. Kotieläinten terveys on todistetusti yksi maailman parhaita, kuten myös antibioottien käyttö kotieläimillä yksi maailman alhaisimmista. Tuotamme niin sanotusti maailman puhtainta ruokaa sellaisista eläimistä, joista voi olla ylpeä.

Lue myös:

Yksi on varma: Liha tulee edelleen tiloilta

Jaa