Kierrättäminen ei ole ainoa tapa vähentää muovin käyttöä

04.12.2018
Pakkaus Ruoka & tuotteet Vastuullisuus

Kiinan päätös kieltää muovijätteen tuonti maahan on johtamassa sekasortoon muovijätettä tuottavissa ja vastaanottavissa maissa. Päätös on äärimmäisyydessään vahingollinen, eikä poista kokonaisongelmaa – päinvastoin. Muovijätettä tuottavat länsimaat ovat pulassa, kun muovijäte tukkii jäteasemat.

Päätös merkitsee myös öljyn käytön lisääntymistä muovin valmistuksessa, kun Kiinaan tulee vähemmän muovia uudelleenkierrätettäväksi muoviteollisuuden raaka-aineeksi.

EU on asettanut tavoitteeksi, että kaikki muovipakkaukset olisivat kierrätyskelpoisia vuoteen 2030 mennessä. Sen sijaan EU luopui muovisten ruoka- ja juomapakkausten täyskiellosta ja asetti tavoitteeksi vähentää muovin käyttöä niissä 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Uusi linjaus oli järkevä, sillä täyskielto ei ollut realistinen. On tärkeää pitää pää kylmänä, ettei mennä ojasta allikkoon.

Suomen tuoreessa muovitiekartassa ehdotetaan yhdeksi muovin vähennyskeinoksi muoviveroa. Jää nähtäväksi nouseeko muovivero esiin hallitusneuvotteluissa.

Muovin ympäristöhaittojen vähentämisessä on otettava kaikki keinot käyttöön. Kierrätys on tärkeä aihe, joka kiinnostaa mediaa, ja josta konkreettisuutensa vuoksi on helppo puhua. Muovipyörre Tyynellämerellä on pysäyttävä kuva. Yhtä tärkeää on silti puhua muistakin muovin ympäristöhaittojen vähentämisen tavoista. Ruokahävikki on ilmastomuutoksen hillitsijänä jopa tärkeämpi kuin muovin kierrätys.

Otetaan esimerkiksi yksittäinen ruokapakkaus. Muutaman prosentin muutos pakkauksen sisältämän ruoan hävikissä vaikuttaa enemmän kuin se, mitä ruokapakkaukselle tapahtuu.

Jatkossa niin sanottu kemiallinen kierrätys mahdollistaa myös tällä hetkellä uusiokäyttöön soveltumattomien monikalvopakkausten kierrätysten. Se on tervetullut askel kohti järkevämpää muovin käyttöä.

Läpi arvoketjun toteutettava ympäristöhaittojen vähentäminen on maapallon kohtalonkysymys. Ongelman ratkaisevat miljardien ihmisten jokapäiväiset valinnat. Otamme arkeemme asioita vain, jos ne on helppo omaksua.

Esimerkiksi ruokapakkaukset on suunniteltava niin, että ne ovat paitsi ympäristöystävällisiä, myös turvallisia ja helppoja käyttää. Ympäristöystävällisyys voi tarkoittaa kierrätettävyyden lisäksi myös ruokahävikin minimointia.

Parasta ympäristönsuojelua on hyvin suunniteltu pakkaus, jossa ruoka säilyy, eikä sitä tarvitse heittää roskiin. Itse voimme vaikuttaa siihen kuinka paljon ostamme ja kuinka paljon otamme lautaselle. Vastuu on meidän jokaisen.

 

Aaro Mäkimattila, pakkauskehityspäällikkö, Atria Suomi Oy
Anneli Jäätteenmäki, europarlamentaarikko, kesk

Kirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Mielipide-osastolla 4.12.2018

Jaa