Kemiönsaaren kuudesluokkalaiset pääsivät kauhan varteen - Oppilaita keittiössä –hanke voitti Atrian kouluruokakisan

27.6.2018
Ravintolat

Salaatin pilkkominen, lihan paistaminen, sämpylöiden leipominen sekä muut koulun keittiön työt aina tarjoilusta jälkisiivoukseen ovat tuttua puuhaa kemiönsaarelaisen Amosparkensin koulun oppilaille.

Kuudesluokkalaisille suunnattu Oppilaita keittiössä –hanke palkittiin voittajana Atrian kouluruokailun 70-vuotisjuhlan kunniaksi järjestämässä kilpailussa, jossa etsittiin menestystarinoita opettajien, oppilaiden ja ruoka-ammattilaisten yhteistyöstä.

Kilpailun voitto nosti kunnassa näkyväksi kouluruokailun eteen tehtyä työtä, mutta paras palkinto on ollut hankkeen positiiviset vaikutukset.

– Kouluruoan arvostus on noussut, oppilaat syövät hyvin sekä moikkailevat kylillä. Vanhemmat ovat tykänneet ihan hirveästi sekä tietysti kyselleet, kuinka ihmeessä olemme jaksaneet kaiken toteuttaa, kertoo keittiöesimies Hanna Lehtola hymyillen ja toteaa samalla, että projekti on tuonut keittiölle mukavaa piristystä arkityöhön.

"Kouluruoan arvostus on noussut, oppilaat syövät hyvin sekä moikkailevat kylillä."

Oppilaita keittiössä –idea syntyi 2015 koulun yhteyteen avatun uuden valmistuskeittiön myötä. Yläasteelta tuttu käytäntö, jossa vanhimmat oppilaat saavat suunnitella viimeisen kouluviikon ruokalistan, haluttiin ottaa käyttöön myös Amosparkensin alakoulussa. Idea vietiin kuitenkin hieman pidemmälle.

Kouluruokakisan voitto toi hymyn huulille Amonsparkensin koulun kokeille Mariela Eklundille (vas.) ja Mona Blomqvistille, keittiöesimies Hanna Lehtolalle ja Kemionsaaren ruokahuolto- ja siivouspäällikkö Birgitta Parikalle. 

– Otamme kuudesluokkalaiset viikon ajaksi kanssamme töihin, jotta heillä olisi mahdollisuus saada käsitys keittiötyöstä ja ehkä kiinnostua ammattiin opiskelusta tulevaisuudessa. Keittiössä ei ole mukana opettajia, vaan me henkilökunta hoidamme itse kaiken opetuksen, kertoo Lehtola.

"Otamme kuudesluokkalaiset viikon ajaksi kanssamme töihin, jotta heillä olisi mahdollisuus saada käsitys keittiötyöstä ja ehkä kiinnostua ammattiin opiskelusta tulevaisuudessa."

Työviikko alkaa suunnittelupalaverilla, jossa oppilaiden kanssa päätetään ruokalista ja perehdytetään keittiön toimintaan, kuten hygienia- ja ruokavalioasioihin. Työvuorossa on kerrallaan 5 - 6 oppilasta ja jokaisella on mahdollisuus osallistua erilaisiin työtehtäviin. Työpäivä kestää puoli yhdeksästä yhteen ja kuten oikeissa töissä, viettävät oppilaat päivään kuuluvat ruoka- ja kahvitauot yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa.

Rehtori on tukenut ideaa alusta asti ja myös oppilaat ovat olleet keittiötyöstä innoissaan sekä oppineet arvostamaan kouluruokaa entistä enemmän, kun on ymmärrystä sen valmistusprosessista, tarjoilusta ja jälkitöistä. Lisäksi ruoka maistuu, kun sitä on saanut itse valmistaa.

Kemiönsaaressa panostetaan kouluruokaan

Kemiönsaaren kunnan ruokahuolto- ja siivouspäällikkö Birgitta Parikka kiittelee henkilökunnan aktiivisuutta.

– Meillä ei olla vain töissä, vaan täällä saa luovasti toteuttaa itseään ja ammattiaan, mihin on kouluttautunut, hän toteaa.

Kouluruokailun kehittämiselle on Kemiönsaaressa vahva pohja.

– Monessa kunnassa poliitikot säästävät ruoasta, mutta meillä on onneksi ymmärretty, miten tärkeä hyvä koulu- ja päiväkotiruoka on lapsille, Parikka jatkaa. Tästä esimerkkinä on useat valmistuskeittiöt, joihin kunta on halunnut panostaa.

"Monessa kunnassa poliitikot säästävät ruoasta, mutta meillä on onneksi ymmärretty, miten tärkeä hyvä koulu- ja päiväkotiruoka on lapsille."

Astianpesu on Emilia Engblomin (vas.), Elin HeikkisenAlex Avellanin ja Linus Forsmanin suosikkityötä keittiössä. 

Päättäjien toiveesta tehtiin selvitystä lähialueen raaka-aineiden tarjonnasta ​Åbolands svenska lantbruksproducentförbundin kanssa, jonka pohjalta todettiin, ettei tarjontaa ole riittävästi.

– Tärkein arvo meillä on, että raaka-aineet ovat Suomessa tuotettuja ja ruoka on puhdasta, kuten esimerkiksi liha on salmonella- ja antibioottivapaata. Meillä kaikki mahdollinen on kotimaista, sillä yritämme saada käytössä olevalla rahalla niin paljon hyvää, kuin mahdollista, Parikka kertoo.

Juhlahumua voiton kunniaksi

Voitto toi tullessaan paitsi tärkeää näkyvyyttä kouluruokailulle, myös juhlahumua ja kiitosta. Kunta muisti kuudennen luokan oppilaita elokuvalipuilla, ruokahuolto vispilöillä ja vanhemmat kutsuttiin oppilaiden valmistamalle ja tarjoilemalle juhla-aterialle. Atria tarjosi voiton kunniaksi välipalat koko koululle ja keittiön väki suuntasi puolestaan ansaitulle palkintomatkalle Naantalin kylpylään.

Oppilaita keittiössä –hanke jatkuu Amosparkens skolanilla tuttuun tapaan, kun kuudesluokkalaiset päästetään kauhan varteen koulun keittiöllä taas ensi keväänä.

Kilpailu on osa Atrian Kouluruoka 70 vuotta –kampanjaa https://www.atria.fi/ammattilaiset/ratkaisut/vinkit-ja-ideat/kouluruoka70/

Teksti ja kuvat: Virpi Kulomaa

Lue myös: 

Laatua kympillä
Mistä on Suomen paras kouluruoka tehty?

Jaa