Teollisuus varautuu kausivaihteluun menekkiä ennustamalla

13.10.2017
Kauppa

Toimitusketjun hallinnasta vastaava johtaja Tapani Potka Atrialta toteaa, että menekin ennustaminen on teollisuuden ja kaupan yhteistyön keskeisiä välineitä.

– Ennustamme menekkiä totta kai itse oman kokemuksemme mukaisesti, mutta ensisijaisesti suunnittelemme sitä kauppaketjuilta saatavien tietojen pohjalta. Kaupparyhmäthän tekevät itse menekin ennustamista. Lopulta kuitenkin tilausten oikeellisuus ratkaisee saatavuuden ja myös hävikin, Potka sanoo.

Toimitusketjun kannalta hän pitää kausivaihtelun suurimpana haasteena kaupan jakson vaihtumista.
– Sesongin ja kaupan jakson vaihtuessa kolme kertaa vuodessa haasteena on päättyvän ja alkavan jakson tavaramäärän hallinta. Se on logistinen haaste, mutta tuotenimikkeistön muuttuminen aiheuttaa myös muita haasteita. Miten saadaan ajettua vaihtuva, toistuva ja uusi nimikkeistö niin, ettei synny hävikkiä sen kummemmin tavarantoimittajalle kuin kaupallekaan, Potka puntaroi.

"Sesongin ja kaupan jakson vaihtuessa kolme kertaa vuodessa haasteena on päättyvän ja alkavan jakson tavaramäärän hallinta."

Selvää on, että jakson vaihtoon ajoittuvien uutuuksien lanseerauksen myötä joku uusi nimike voi syödä aiempaa nimikettä.
– Uutuuden menekinhallinta on taiturointia: kuinka valmistetaan oikea määrä ja kuinka se lähtee matkaan, millaisen aseman uutuustuote saa. Alkuvaiheessa ennustamme kulutusmenekkiä verrokkituotteen kautta, Potka valottaa. 

Kausivaihtelua ennakoidaan lihantuotannossa todella hyvissä ajoin.
– Tietyt lihatuotteet ovat herkkiä kysynnän vaihteluille, se vaatii kaupalta tarkkaa ennakointia. Esimerkiksi naudan suhteen on kiinnitettävä huomiota pitkään tuotantoketjuun. Siipikarjassa kierto on lyhyempi ja pystymme paremmin reagoimaan määrätarpeeseen kuin naudanlihassa.

Kausivaihtelua ennakoidaan lihantuotannossa todella hyvissä ajoin.

Joulukinkkuja Potka ja hänen kollegansa ajattelevat paljon ennen kuin me muut saatamme aavistaa:
– Suuresta määrästä johtuen kaikkia sikoja ei voida teurastaa marras- ja joulukuussa. Niinpä kinkkuja kerätään pakkaseen alkukesästä lähtien. Alamme siis tekemään niitä ennakkotilausten ja valikoimapäätösten perusteella jo ennen kuin kauppa tekee varsinaiset tilaukset!

Jaa