Voi veikkoset, se on joulu ny!

22.12.2016
Joulukinkku Ruoka & tuotteet

Joulu on taas, ja sitä rataa, mutta monta estettä on vielä ylitettävä ennen kuin olemme valmiissa juhlapöydässä aaton punaamin omenaposkin nauttimassa juhlapöydällä notkuvista antimista.

Ennen kaikkea meillä on joulukinkku, joka tulee napata sulamaan ajoissa (ellei kyseessä ole tuorekinkku). Monelta päänsäryltä vältytään, kuin muistetaan että kinkuista suurimmat ottavat jopa viikon verran aikaa sulaa jääkaapissa. Vaikka nythän tietysti ollaan auttamatta myöhässä, jos aatoksi meinaa jäisen kinkun sulattaa. Eli oletetaan, että kinkku on tässä vaiheessa tuore tai sula.

Tämän jälkeen on sana melko vapaa, riippuen sosiaalisista perinnepaineista, kuinka kinkun valmistaa. Voi paahtaa, keittää, hauduttaa, palvata, grillata kontra savustaa. Leivin- tai sähköuunissa, savupöntössä tai saunan padassa, Coca Colalla tai ilman. Tapoja, kiistoja näistä ja vääntöjä piisaa, mutta mitä siitä.

Kypsyysaste saattaa niin ikään mennä tunteisiin: Sisältä mehevä seiskakakkonen, vai leikatessa mukavasti mureneva kunnon kasikymppinen? Ja kuorrutus: Voi pojat ja ai että! Sinappia ja korppujauhoja, ruiskuorta tai pähkinöitä. On taatelia ja mantelia, yrttiä ja hilloa. Tip tap jne.

Kypsyysaste saattaa niin ikään mennä tunteisiin: Sisältä mehevä seiskakakkonen, vai leikatessa mukavasti mureneva kunnon kasikymppinen?

Pöytä vielä koreaksi perinteikkäillä laatikoilla, niin kyllä kelpaa. Vai kelpaisiko, jos tänä vuonna ropsauttaisi bataattilaatikon sekaan neilikkaa tai kanelia? Porkkanalaatikkoon hieman appelsiinimehua ja päälle mantelijauhoa, tai maksalaatikko taateleilla. Joko niskakarvoissa kihelmöi? HUOMIO, OBS, ACHTUNG: Huomioikaa kanssaeinehtijöiden allergiat.

Kuten edellä kerrotussa OstosTeeVeemäisessä infopläjäyksessä tuli ilmi, vaihtoehtoja on täysin perinteistenkin jouluherkkujen rinnalle. Viimeaikojen trendi on myös ollut perinteikkään joulupöydän räjäyttäminen, ja ripirinnan saattavat marssia niin sushit kuin blinit sekä kinkku ja sitruunapasta. Jokainen meistä tekee omanlaisensa joulun ja jouluruuat, perinteillä tai ilman. Kannattaa muistaa, että ilman kokeiluja ei voi syntyä uusia perinteitä. Itse jään mielenkiinnolla odottamaan joulumämmiä (saa varastaa, ei tekijänoikeutta).

Ilman kokeiluja ei voi syntyä uusia perinteitä. Itse jään mielenkiinnolla odottamaan joulumämmiä.

Tähän loppuun vielä maksettu mainos: Juurikin perinteitä – eli kahta edellistä vuotta – kunnioittaen suoritetaan aaton aattona jälleen Atrian Facebook-sivuilla kinkkupäivystys klo 18 eteenpäin. Heitellään ilmoille vinkkejä, mietitään asioita laatikon ulkopuolelta ja ennen kaikkea toivotetaan aatto tervetulleeksi.

PS: Atria.fi-sivuilla, reseptipankin ruokateemoista löytyy jos millaisia vinkkejä ja muistutuksia kinkun valmistukseen. 

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Tomi Nevala

Tomi Nevala on Atria Suomen Foodservice -organisaation kehityspäällikkö. Hänestä on hienoa olla mukana Suomen johtavan ruokatalon kehityksessä ja eteenpäin viemisessä. Monipuolinen työnkuva niin asiakkuuksissa, teollisuudessa kuin keittiössä pitää mielenkiinnon virkeänä ja uuden oppiminen viehättää aina. Tomi nauttii monipuolisesta lukemista, etenkin Don Rosan Aku Ankka -tarinat ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen niin kieleltään kuin visuaalisuudeltaan. Ruoka-ala on avoin hiekkalaatikko, jonka joka kulmasta löytyy kaiken aikaa uutta opittavaa ja mielenkiintoisia haasteita. Tomi pyrkii hyödyntämään työssään ajattelua boksin ulkopuolelta, toki järjen rajoissa.

Lue kirjoittajan muita blogeja