Atria Trainee - atrialainen kasvatusohjelma
Viime keväänä saimme Atrian johdolta miellyttävän toimeksiannon: käynnistetään järjestyksessä kolmas Atria Trainee -ohjelma. Hakuprosessin suunnittelussa ja toteutuksessa laitoimme henkilöstötoiminnossa koko ammattitaitomme ja ketteryytemme peliin – päätöksestä hakuprosessin käynnistykseen kesti noin viikko. Tämän viikon aikana rakensimme hakusivut, suunnittelimme ilmoitukset, neuvottelimme yhteistyökumppaneidemme kanssa, keskustelimme Atrian sisällä hakukriteereistä, jne.
Asetimme hakijamäärätavoitteen, joka ylitettiin lähes kaksinkertaisesti. Ja minkälaisia hakijoita: ruoka-alasta kiinnostuneita, aktiivisia, korkeakoulutettuja. Hakijat osasivat hyvin perustella omat vahvuutensa sekä niiden hyödyn Atrialle. Huomasimme melko pian, että haastatteluun valittavien valinta ei tulisi olemaan helppo. Useiden eri arviointikeskustelujen jälkeen päädyimme pyytämään haastatteluun runsaat 100 hakijaa – samalla tiedostaen, että haastattelematta jää paljon Atriasta kiinnostuneita ja osaavia hakijoita. Koen oloni etuoikeutetuksi, kun saan tutustua ja haastatella näitä Suomen tulevaisuuden lupauksia.
Huomasimme melko pian, että haastatteluun valittavien valinta ei tulisi olemaan helppo.
Ymmärrän kiinnostuksen Atria Trainee -ohjelmaa kohtaan: siinä on mukana kaikki ja vähän kaupan päällekin. Jo hakuvaiheessa arvioidaan yleisellä tasolla traineen paikka Atrian organisaatiossa, vaikka työssäoppiminen tapahtuu laajemmin. Polku Atrialla on hiukan erinäköinen, jos puhutaan kasvamisesta myynnin asiantuntijatehtäviin tai tuoteryhmäjohtamisen asiantuntijatehtäviin.
Meidän Trainee -ohjelma eroaa useimmista muista Trainee -ohjelmista siinä, että traineet pääsevät tekemään oikeita töitä. Itse en sanasta työharjoittelija oikein tykkää tässä yhteydessä – totta kai perehdytään työtehtäviin, mutta sitten ”ruvetahan tekemähän”. Tämä on myös osa meidän atrialaista työkulttuuria. Jokaiselle traineelle tehdään henkilökohtainen, tavoitteellinen työssäoppimisen suunnitelma, jota seurataan säännöllisesti oman, johtoryhmämentorin kanssa. Reflektoivaa oppimisraporttia unohtamatta.
Käytäntöä ei ole ilman teoriaa – eikä teoriaa ilman käytäntöä: Trainee -ohjelman sisällä/rinnalla kulkee yliopistollinen PD-ohjelma, joka toteutetaan Helsingin Yliopiston maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan Ruralia-instituutin kanssa. Kyseisen ohjelman tavoitteena on laajemmin perehdyttää traineet koko elintarvikealan kenttään: pellolta pöytään. Elintarvikealalla ja ruoka-alalla on hyvin monia erilaisia toimijoita sekä verkostoja, joiden kanssa toimimme. Lisäksi PD-ohjelma sisältää liiketoiminnan, johtamisen ja strategian jaksoja. PD-ohjelma ja työnteko Atrialla kietoutuvat saumattomasti toisiinsa mm. erilaisten oppimistehtävien sekä atrialaisten puheenvuorojen muodossa.
Ohjelman tavoitteena on laajemmin perehdyttää traineet koko elintarvikealan kenttään: pellolta pöytään.
Minkälainen on sitten atrialainen trainee? Merkittävimpänä ominaisuutena nostaisin oppimiskyvyn ja oppimishalun – optimistinen ja tulevaisuuteen suuntaava mielenlaatu. Ymmärrys myös siitä, että jokainen meistä on itse vastuussa omasta oppimisestaan sekä kehittymisestään – riippumatta työtehtävästä.
Mitä uskallan luvata aloittavalle traineelle? Maailman jäljitettävimpänä lihatalona: laajasti vastuullisen työnantajan. Mahdollisuuden kehittyä suomalaisen ruokabisneksen huippuasiantuntijaksi atrialaisten huippuasiantuntijoiden avulla. Mielenkiintoisen, haastavan kahden vuoden valmennuksen – hauskuutta ja hyviä työkavereita unohtamatta.
Et koskaan tiedä rajojasi, ellet ylitä niitä.
- William Blake