Arki pelastaa lomalta palaavan

12.8.2015
Grillaus Henkilöstö Kesätyö

Lomalla neljä viikkoa. Pää tyhjennetty kaikista ylimääräisistä mietteistä töihin liittyen. Miten sitä aikuinen ihminen voikaan elää ihan "pellossa" koko loman. Nautinnollista kerrassaan. Ei minkäänlaisia rutiineja, kalenteria tai nukkumaanmenoaikoja. Olin asettanut tälle lomalle vain kaksi tavoitetta, ja ettei menisi liian suorittamiseksi, vain toisen tavoitteen tuli myös toteutua. Arvatkaapa, kumpi etappi on saavutettu ikkunoiden pesusta ja paksun romaanin loppuun lukemisesta. Romaani oli hyvä. Tekemättömyys ei ole minulle lainkaan luontevaa, mutta onnistuinpa siinä tänä kesänä.

Viimeisenä lomailtana sorruin sängyssä selaamaan netistä kirjoituksia aiheesta ”Näin lomalta paluu helpottuu". Kannattaisi kuulemma kolmea päivää etukäteen saada unirytmi kuntoon. Hmmm. Enpä ehtinyt enää eli tiedossa oli "liskojen yö". Aamukymmenen herätysten sijaan kello oli armoton jo 5:30. Kesälomalta töihin paluu ei ole - heräämistä lukuun ottamatta - koskaan ollut minulle vaikeaa, sillä pidän hyvin paljon työstäni ja kaipaan tiettyjä rutiineja ja kalenteria elämääni.

Minulta kysytään aina välillä, että mitä teen syksyisin. Viimeiset kesätyöntekijät tulevat Nurmoon juhannusviikolla ja samaan aikaan saattaa muutamia lähteä jo poiskin. Pidän tavoitteena, että saisin kaikki työsopimukset ja lakisääteiset todistukset arkistoitua kaappiini ennen lomalle jäämistä. Aina ei onnistu, sillä paperimäärä on sen verran valtava. Atrialle otettiin tänä vuonna noin 600 kesätyöntekijä – siitä voitte päätellä hieman myös paperityön määrää. Arkistointi on aikaavievää ja tarkkaa mutta tarpeellista puuhaa, jotta joku muukin löytää paperit vielä tulevaisuudessa. Tuskin maltan odottaa sähköistä arkistointia tai paperitonta toimistoa.

Kesän jälkeen teen tiiviisti työtodistuksia poislähteville. Samalla arkistoin juuri tulleiden papereita heti uudelleen poislähteviin eli pieni "marsunpyörä" pyörii. Minun näkökulmastani jouluun ei ole enää pitkä ja valmistautuminen joulusesonkiin ja uuteen kevätrekryyn alkaa heti lomalta palattuani.

Syksy on muutenkin työssäni hyvin mielenkiintoista aikaa, sillä silloin pitää ehtiä tehdä kaikki suunnitelmat, muutokset ja kehittämistoimenpiteet ennen seuraavaa massiivista kevään ja kesän rekrytointisesonkia. Aikaa ei ole hukattavaksi, koska niin paljon tulee joka kevään aikana uusia ideoita, miten esimerkiksi järjestelmää tai toimintatapoja voisi kehittää. Mietin jatkuvasti töitä tehdessäni, voisiko asian tehdä jotenkin toisin ja jos voi, miten.

Yleensä läheskään kaikkia ideoita ei edes ehditä toteuttaa syksyn aikana. Pieni insinööri minussa aivan kihisee odotellessa, että saan ottaa järjestelmän uusia toimintoja käyttöön. Rekrytointi itsessään kehittyy kaiken aikaa. Paperisten hakemusten aika on ollut ohi jo pitkään. Sähköiset järjestelmät, videohaastattelut ja sosiaalinen media ovat nykypäivää ja kehityksen kelkassa tulee pysyä mukana.

Vielä aion silti työkavereiden kanssa muistella kesää ja sehän ei lopu loman loppumiseen. Seinäjoen valtava tapahtumatarjonta pitää huolen siitä, että myös töihin palaavien kesä jatkuu kiireisenä työpäivän jälkeenkin. Silti arki pelastaa "pellosta"!

Jaa

Kirjoittajan kuva
Kirjoittanut

Minna Kulmala

Minna Kulmala on rekrytointiasiantuntija. Hän harrastaa muun muassa luonnossa liikkumista, pyöräilyä, elokuvia ja musiikin kuuntelemista. Minnan nelihenkisen perheen arkea piristää myös koira. Minna on touhukas tyyppi ja tekee luontevasti montaa asiaa yhtä aikaa. Tämä näkyy myös hänen kokatessaan, sillä ruoka on saatava pöytään nopeasti ja helposti. Siksi broilerin fileesuikaleet ovatkin Minnan ruokabravuuri: ne taipuvat kätevästi moneen muotoon. Minna on erittäin ylpeä Atriasta työnantajana – hymyn hänen kasvoilleen etenkin keväisin tuovat ihanat kesätyönhakijat.

Lue kirjoittajan muita blogeja