Tiedän, mistä joulukinkkusi tulee
Mulli-Sepon tyttärenä olen oppinut lapsesta asti arvostamaan suomalaista työtä ja suomalaista lihaa. Meillä oli lihakarjanavetta, kesäisin lampaita ja syksyllä joulupossuja. Lampailla ja possuilla oli perinteisen ruoantuotantoroolin lisäksi myös toisenlaiset tehtävät. Lampaat auttoivat kesäisin ruohonleikkuussa, ja tottahan niiden villasta valmistettuja sukkia saatiin koko perheelle. Äiti kutoi.
Possut tulivat joulua varten. Niiden hoitoa vastuutettiin myös meille lapsille, jotta ymmärtäisimme edes hiukan mistä ruoka tulee ja mitä se vaatii. Viimeisen päälle en muista kuinka hyvin tai huonosti omaa leiviskääni hoidin, mutta sen muistan kuinka velipoikien kanssa kovasti yritimme livetä vastuusta siinä kohden, kun joulupossut karkasivat karsinasta ja navetasta tien yli niin että saparot vilkkui. Perään taidettiin lähteä naapureita myöten.
Jouluna oli ihan selvää, että joulupossumme tehtävä huipentui joulupöydässä. Miten ylpeänä ja ilolla me silloinkin sitä söimme. Ja miten hyvää se oli, tiesimmehän tarkasti possun elinolosuhteet, ruokarytmeistä puhumattakaan.
Nyt aikuisiällä Mulli-Sepon tyttärestä on tullut atrialainen. Olen työskennellyt Atrialla jo pitkään, ja liha-asioiden ihan ytimessäkin jo muutaman vuoden. Sinä aikana tuotantotapojen vaateet ovat merkittävästi kasvaneet ja aikaisempaa enemmän kiinnitetään huomiota myös eläinten hyvinvointiin sekä ruoan turvallisuuteen. Tuottajia arvostetaan, ja he ovat avoimin ovin avaamassa tietoa toiminnastaan. Suomessa on lanseerattu sianlihalle kansallinen laatujärjestelmä, sertifioitu Laatuvastuu, joka on merkki turvallisesta sianlihan tuotannosta. Laatuvastuu -merkki löytyy jokaisesta Atrian Viljaporsas -tuotteen pakkauksesta.
Myös kotimaisuuden merkitys on selkeästi noussut, ja entistä enemmän halutaan, että tieto kulkee tuotteen mukana kaupasta kotiin saakka. Tutkimusten mukaan yli 90 prosenttia kuluttajista haluaisi lukea tiedon vastuullisesti tuotetusta lihasta nimenomaan suoraan pakkauksesta. Läpinäkyvyys ja jäljitettävyys tilalle saakka ovat kuluttajalle tae kotimaisuudesta, laadusta ja ”ymmärrys tuottajasta minun ruokani takana”.
Atrialaisen avoimena olemme lisänneet useisiin pakkauksiimme tiedon siitä, miltä tuottajatilalta kaupan hyllyihin päätyvä liha tulee. Tilamerkintä on tae tuotteen 100 prosenttisesta kotimaisuudesta. Jo toista vuotta tilatieto löytyy myös Juhlakinkuistamme.
Aikuiselle joulussa ei enää ole niin tärkeätä saadut lahjat tai toivomuslistan toteutuminen, vaan yhteinen ruokahetki ja sen joulupöydän kruunaava kunkku – joulukinkku. Tänäkin jouluna me Atrialla iloitsemme siitä, että voimme ylpeänä kertoa, mistä Sinun kinkkusi tulee.