Nyhdetään yhdessä
Pulled pork eli nyhtöpossu on muoti-ilmiö, jonka vavisuttavaa yleistymistä on ollut mielenkiintoista seurata. Sitä on tituleerattu ruokakomeetaksi, jonka viimeistään Henri Alénin twitter-resepti (#somepossu) haudutti mehukkaaksi uutiseksi. Se on avokadopastan kaltainen ruokavillitys, jota jokainen itseään kunnioittava kotikokki on ainakin suunnitellut valmistavansa.
Revitty possu on alun perin amerikkalaisen barbequekulttuurin helmi, jolla on variaatioita alkuperäpaikasta riippuen kymmeniä. Yhteistä näillä kaikilla on kuitenkin se, että liha, jossa saa olla reilumminkin rasvaa ja sidekudostakin – vaikkapa porsaan lapa tai kassler – haudutetaan meheväksi ja maukkaaksi uunissa tai grillissä miedolla lämmöllä useamman tunnin (5–7h) ajan. Liha maustetaan reippailla mausteilla ja pienellä twistillä happoa, joka raikastaa rasvaisen lihan makua. Kypsennyksen jälkeen ylikypsä liha revitään käsin tai kahdella haarukalla suikaleiksi, jotka nautitaan lämpiminä tai kylminä.
Nyhtöpossu soveltuu burgeriin ja täytteeksi tortillaan, pitsaan tai piiraisiin. Tai ihan miten mieleen juolahtaa. Ja parasta siinä on se, että illalliselta yli jääneet lihat voi helposti käyttää aamupalaleipiin. Siis teoriassa voisi, jos nyt joskus sattuisi tätä herkkua yli jäämään.
Mutta hetkinen! Tässä on jotakin perin tuttua. Varhaiset ruokamuistoni liittyvät lähes poikkeuksetta porsaanlihaan, äidin valmistamana tietenkin. Ja äidilleni porsaanlihan ainoa oikea kypsyysaste on ylikypsä. Joulupöydän kunkku ostettiin puolikkaana possuna tuttavien tilalta ja kypsennettiin perintöreseptillä ilman lihalämpömittareita, reilusti ylikypsäksi. Ja voi miten hyvää se olikaan. Samoin usein sunnuntain perhelounaaksi haudutettiin pitkään savipadassa porsaan kyljyksiä tai uunilihaa, jotka murenivat suuhun. Sekä kinkku että kyljykset olivat kotoinen versio tästä ruokakomeetastamme, ylikypsästä porsaanlihasta.
Myös pulled porkin syntysijoilla, Atlantin toisella puolella, ylikypsentäminen on vanha perinne – yhtä vanha kuin tuli ja lihan syöminen. Kypsennysmenetelmänä tämä sopii erinomaisesti niin tähän päivään kuin muistojeni kultaiseen 80-lukuunkin. Pitkään hauduttamalla pääsemme nauttimaan edullisempien lihapalojen upeista makunyansseista mainiolla tavalla.Ja pimenevinä syyspäivinä ehtii hauduttaa lihaa uunissa useamman tunnin ja rentoutua takkatulen ääreen sohvalle lukemaan hyvää kirjaa, kun samalla uunissa valmistuu herkkuillallinen.
Ellet ole vielä kokeillut, kokeile ihmeessä ja etsi juuri oman makusi mukaiset mausteet – oikeita mausteita kun on yhtä monta kuin on kokkejakin.
Arjen kiireessäkään nyhtöpossusta ei tarvitse kokonaan luopua, sillä aivan näinä päivinä ilmestyy kauppojen hyllyihin Atrian syksyn uutuus, valmiiksi pitkään kypsennetty Atria Pulled Pork. Se on sellaisenaan lämmitystä vaille valmis, kätevä ja nopea helpotus nyhtölihan tarpeeseen.
Vaikka pulled pork ei sinänsä siis ole uusi ruokalaji, on sen aikaansaama ilmiö mielenkiintoinen. Jännityksellä jo odotamme, mikähän on seuraava hitiksi kasvava someresepti!