Miksi välipala on tärkeä?

MIKSI VÄLIPALOJA TARVITAAN?

 

Ravitseva välipala kuuluu lasten säännölliseen ateriarytmiin 

 

Kasvava lapsi tarvitsee ruokaa säännöllisesti ja kouluikäisen lapsen olisikin hyvä syödä noin 3-4 tunnin välein. Säännölliseen ateriarytmiin kuuluu pääateriat: aamupala, lounas ja päivällinen sekä iltapala ja välipaloja tarpeen mukaan. Koululaisen päivä lähtee parhaiten liikkeelle hyvällä aamupalalla, sillä elimistön energiavarastot kaipaavat yön jälkeen tankkausta. Jos kunnon aamupala ei maistu lapselle heti herättyä, niin laita tarjolle, vaikka hedelmä ja lasi maitoa. 

Alakouluissa lapset käyvät koululounaalla päivittäin. Koululounas ei aina kuitenkaan maistu, tai sitä syödään kovin vähän ja useimmiten kaikkia koululounaan aterian osia ei valita tarjottimelle. Tällöin voi koululounas jäädä liian niukaksi ja lapsella voi olla kovakin nälkä heti koulun jälkeen. 

 

Tiedätkö, kuinka hyvin lapsesi syö koulussa? Kannattaa joskus jutella lapsen kanssa, että miten koululounas tänään maistui? Mitä ruokaa koulussa oli tänään, mitä hän valitsi lautaselle ja miten ruoka hänelle maistui? Voi olla, että lapsi syö useimmiten hyvin, mutta on päiviä, jolloin ruoka ei oikein maistu.   

 

Miksi välipala on tärkeä? 

 

Lapsi tarvitsee terveellistä ruokaa kasvuun ja kehitykseen. Säännöllinen ateriarytmi pitää mielen virkeänä ja lapsen energisenä koulussa ja harrastusten parissa koulun jälkeen. Pääaterioiden välillä, ainakin lounaan ja päivällisen välillä, on hyvä napata ravitseva ja monipuolinen välipala. Harrastuksiin mennään usein koulun jälkeen ennen päivällistä, joten silloin on hyvä syödä kunnon välipala kotona ennen harrastuksiin lähtöä. Välipalalla ja sen laadulla on merkitystä esimerkiksi siihen, miten liikuntaharrastukset sujuvat koulun jälkeen. Välipalan tarkoitus on tehdä kylläiseksi, mutta ei kuitenkaan liian raskasta oloa. 

Onko tuttu tilanne? Lapsi tulee koulusta kotiin, hänellä on kova nälkä ja harrastuksiin pitäisi lähteä ennen päivällistä. Mitä lapsen kannattaisi syödä välipalaksi ennen treeniä? Jääkaappiin olisi hyvä varata valmiiksi monipuolisia välipalatarvikkeita, joista lapsi pystyy itse valmistamaan sopivan kokoisen välipalan ennen harrastuksiin lähtöä. Välipalan voi myös valmistella edellisenä iltana tai aamulla jääkaappiin valmiiksi, jos lapsi ei osaa vielä itse valmistaa välipalaa.