GRILLIHIILET JA NIIDEN SYTYTTÄMINEN

Onko hiilien laadulla väliä? Tai sillä kuinka ne laitetaan grilliin?

Kun pallogrilliin valitaan hiiliä, on olemassa monenlaisia hiilivaihtoehtoja. Ruokakaupoissa myytävät perinteiset grillihiilet ovat yleensä edullisia, mutta niiden sisältämät hiilet ovat pienikokoisia ja palavat nopeasti. Kun kaikista edullisimpia hiilipusseja kuljetetaan paikasta toiseen, pieni hiili menee helposti murskaksi. Grillauksen koittaessa pussin hiilistä jopa puolet saattaa olla pienenä puruna.

 

Parhaan lopputuloksen grillauksesta saa laadukkaita hiiliä käyttämällä. Laadukkaat grillihiilet ovat reilun kokoisia ja ne palavat pitkään myös korkeissa grillauslämpötiloissa. Laadukkaat hiilet eivät myöskään murskaannu helposti hiilipussia siirtäessä, eivätkä ne savuta tai tuota paljoa tuhkaa.

 

Miten ja kuinka paljon hiiliä tulee laittaa grilliin?

Suurin osa pallogrillin käyttäjistä kaataa hiilet grillin pohjalle suoraan pussista. Samalla kaadolla sekaan tippuu pussista paljon hiilimurskaa, joka tukkii pallogrillin pohjassa olevat ilmareiät. Kun pallogrillin ilmareiät ovat tukossa, hiilet eivät pääse palamaan kunnolla. Varmimmin vältät pallogrillin ilmareikien tukkimisen nostamalla hiilet pussista grillin pohjalle käsin. Näin pienikokoinen murska jää hiilipussin pohjalle eikä sitä päädy grilliin ollenkaan.

 

Paras hiili pallogrillillä grillaukseen on laadukas, isokokoinen hiili. Mitä suurempi hiilen koko on, sen parempi.  Mikäli grilliin haluaa pitkäaikaisen hiilloksen, kannattaa käyttää brikettejä. Briketit ovat puristehiiltä ja kestävät pidempään tasalämpöisenä. Hyvä isokokoinen briketti palaa grillissä pitkään ja sen päällä voi kypsentää, vaikka joulukinkun.

 

Mikäli grillaat makkaraa tai muita mietoa lämpöä vaativia raaka-aineita, pärjäät mainiosti perinteisellä edullisella hiilellä.

 

Grillihiilten sytytys

Grillihiilten sytyttämiseen kannattaa käyttää sytytyspaloja. Sytytyspaloista ei lähde ylimääräisiä tuoksuja eikä makuja grilliruokiin. Sytytyspalat lämpenevät hitaasti ja sitä kautta sytyttävät hiilen. Sytytyspaloja voi laittaa kahdesta kolmeen ja eri kohtaan grilliä, jolloin hiilet syttyvät tasaisesti. Mikäli käytössä ei ole sytytyspaloja, niin yhtä hyviä vaihtoehtoja ovat myös puulastut tai paperi. Pallogrilliä sytyttäessä ei pidä koskaan käyttää sytytysnestettä, koska jos sitä laittaa grilliin, niin ruoka maistuu aina sytytysnesteeltä. Grillin kannattaa antaa rauhassa syttyä, jotta saa parhaimman hiilloksen. Hiilet kannattaa asettaa grillin pohjalle keoksi, koska ne palavat enemmän keskeltä kuin reunoilta. Näin saat aikaan tasaisimman hiilloksen.

 

Usein liha laitetaan liian nopeasti liekkeihin. Se ei ole järkevää, sillä liekki ei ole riittävän kuuma ja se tekee lihasta mustan. Hiillos on valmis grillaukseen vasta silloin, kun liekki on sammunut ja hiillos tuntuu käteen kuumalta. Tässä vaiheessa hiilloksen päälle laitetaan grillausritilä. Ritilän epäpuhtaudet tulee polttaa pois ennen ruokien asettamista ritilälle. Mikäli ritilään on tarttunut vanhoja ruoanjämiä edelliseltä grillaukselta ja niiden päälle laitetaan vaikkapa raakaa kanaa tai kasviksia, ruoanlaitto ei ole kovin hygieenistä.

 

Milloin hiillos on parhaimmillaan grillausta varten?

Helpoin tapa selvittää onko hiillos parhaimmillaan grillausta varten, on laittaa kämmenen kokoinen sanomalehden pala arinan päälle. Jos sanomalehti syttyy muutamassa sekunnissa tai lähtee hiiltymään, grillin hiillos on riittävän kuuma ruoan valmistamiseen. Liha, kala ja kasvikset lähtevät silloin nopeasti ruskistumaan, joten grilliä kannattaa pitää silmällä, ettei grilliruoka pala. Tärkein asia grillaamisessa onkin saada arina niin kuumaksi, että se lähtee heti ruskistamaan lihaa, kun se lasketaan pallogrilliin. Näin lihaan tulee hyvä pinta ja se myös irtoaa helposti ritilästä. Jos hiillos on liian kylmä, lihassa oleva valkuainen tarttuu kiinni ritilään ja paistopinnasta ei tule hyvännäköistä.

 

Lisää vinkkejä pallogrillillä grillaukseen löydät Atrian Pallogrillikoulusta. Suosittelemme myös tutustumaan Atrian Kaasugrillikouluun.