GRILLIKUPU JA SEN KÄYTTÖ

Se, onko grillikupua parempi pitää kiinni tai auki grillauksen aikana, riippuu aina siitä, että millaista lihaa grillataan. Kun halutaan rapeaa pintaa, pidetään grillin kupu pääsääntöisesti auki. Isoja lihapaloja grillattaessa grillikupu taas pidetään kiinni. On olemassa myös tuotteita, joiden grillauksessa hyödynnetään molempia tekniikoita. Esimerkiksi possunniskaa grillatessa on hyvä pitää ensin grillin kupu kiinni, mutta lopussa avata se herkullisen pinnan aikaansaamiseksi.

Grillaus grillinkupu auki

Kun halutaan grillata nahallisia lihoja, tai muuten rapeaa pintaa vaativia lihoja, pidetään grillin kupu pääsääntöisesti auki. Rapeaa pintaa vaativia tuotteita ovat esimerkiksi pienet kanansiivet, jotka kypsyvät nopeasti, mutta joiden nahka halutaan jättää rapeaksi. Myös kanan-, naudan-, ja possun ohutleikkeet, makkarat, pekonit sekä lehtipihvit ja grillipihvit kannattaa grillata grillinkupu auki. Perussääntönä voi pitää, että kaikki nopeasti valmistuvat ja rapsakkaa pintaa vaativat lihat grillataan aina kupu avoinna.

 

Grillaus grillinkupu kiinni

Isoja lihapaloja grillattaessa grillikupu pidetään pääsääntöisesti kiinni. Kuvun ollessa kiinni, kypsyy liha pikkuhiljaa miedolla lämmöllä. Isoja lihoja ovat muun muassa kokonaiset fileet ja possunniska. Myös kaikki vähärasvaiset lihat, jotka halutaan mehukkuuden takia kypsentää miedolla lämmöllä, kannattaa grillata kupu kiinni. 

 

Pallogrillin lämmön säätely

Grillin lämpöä säädellään pohjassa ja päällä olevien venttiileiden avulla. Kun ilma kiertää hyvin, hiilet palavat voimakkaammin ja grillin lämpötila on kuumempi. Mikäli pohjassa oleva venttiili suljetaan, lämpö vähenee.

 

Lisätietoa grillauksesta löydät Pallogrillikoulun muista osioista sekä Kaasugrillikoulusta.