VINKIT KOKENEEMMILLE KAASUGRILLAAJILLE

Kun haluat nostaa kaasugrillaamisesi normaalia makkaranpaistoa korkeammalle tasolle, kannattaa tutustua vinkkeihin, joita tarjoamme tällä sivulla.

 

  • Jos grillattava ruoka on marinoitu, tulee kypsentäminen hoitaa matalammalla lämmöllä, etteivät marinadin sokerit pääse palamaan. Jos aiot glaseerata ruoan, kannattaa se tehdä vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, niin ettei glasyyri pääse palamaan, mutta ehtii silti karamellisoitua ruoan pintaan.
  • Myös herkemmät ruuat kuten kalat ja äyriäiset, sekä nopeammin kypsyvät kasvikset vaativat matalamman grillauslämmön. Tarvittaessa voit kypsentää herkemmät ruuat myös foliossa tai alumiinivuossa, jotteivat ne pääse palamaan.
  •  
  • Jos käytät grillin sivuliekkiä esimerkiksi perunoiden keittämiseen, saattaa kova tuuli puhaltaa liekin lämmön harakoille. Kun suojaat sivuliekin foliolla, lähtevät perunat kiehumaan huomattavasti nopeammin. Suuressa osassa kaasugrillejä on nykyään myös erillinen ylähylly, jolla voit pitää kypsiä ruokia lämpimänä. Grillin ylähylly on oivallinen paikka sulattaa juusto burgerin päälle, sillä lämpö riittää juuri juuston sulamiseen mutta ei silti kypsennä burgeria yli.

Savustaminen kaasugrillillä

Myös savustaminen onnistuu hyvin kaasugrillillä. Voit lisätä grillattuun ruokaan savunmakua asettamalla grilliin liotettuja puulastuja esimerkiksi folion päällä. Suljetun kannen alla savu antaa esimerkiksi lihoihin helposti oman säväyksen. Kaasugrillin ilmanottoaukot kannattaa pitää savustettaessa ainakin osittain auki, että savu pääsee vaihtumaan. Jos sama savu kiertää grillissä koko savustamisen ajan, ruoka muuttuu helposti kitkerän makuiseksi. Savustaminen kaasugrillillä vaatii oman aikansa, joten kärsivällisyyttä tarvitaan.

 

Lihan vetäytyminen paiston jälkeen

Parhaaseen lopputulokseen grillilihojen kanssa pääset, kun annat niiden levätä eli vetäytyä paiston jälkeen noin puolet paistoajasta. Liha kannattaa kääriä foliokääreeseen, kun sen annetaan vetäytyä. Jätä kuitenkin lihan ympärillä oleva folio hieman auki, jotta höyry pääsee pois paketista ja paistopinta ei vety. Voit nostaa lihan folioon käärimisen sijasta myös kaasugrillin ylähyllylle lepäämään.

 

Kaasugrillin puhdistaminen

Kaasugrilli kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen, jotta se olisi valmiiksi puhtaana heti seuraavaa grillauskertaa varten. Jos grillin puhdistukseen tarkoitettua teräsharjaa ei satu löytymään, saat väliaikaisen teräsharjan rypistetystä paksusta foliosta, jolla voit pihtien avulla hangata grilliritilän puhtaaksi.