Miten edistätte ilmastonmuutoksen vastaista työtä?

Olemme sitoutuneet Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen. Sen pohjalta Atrialla on lukuisia projekteja sekä alkutuotannossa, että teollisissa toiminnoissa. Olemme asettaneet tieteeseen pohjautuvat tavoitteet ilmastotyöllemme (Science Based Targets). Keskitymme vastuullisuustyössämme kolmeen teemaan: ihmiset, maapallo ja ruoka, joista ilmastoasiat kuuluvat maapallo-osioon. Vähennämme hiilidioksidipäästöjä koko ketjussa (uusiutuva energia, energiatehokkuus, materiaalitehokkuus, maankäyttöasiat, lannan käsittely jne.), laskemme tuotteiden hiilijalanjäljet, minimoimme hävikkiä ja kehitämme pakkauksiamme.

Miten vastuullisuus näkyy toiminnassanne?

Vastuullisuus näkyy konkreettisina tekoina jokapäiväisessä työssämme. Olemme tehneet ruokaa ihmisille yli sata vuotta ja haluamme tehdä sitä tulevaisuudessakin. Siksi toimimme maapalloa, ihmisiä ja ruokaa kunnioittaen. Vastuullisuus on erottamaton osa Atrian strategiaa, liiketoimintaa ja jokapäiväistä työtä. Meillä on meneillään useita kymmeniä erilaisia projekteja, joissa jokaisessa on asetettu tavoitteet kestävän kehityksen ja vastuullisen ruoantuotannon edistämiseksi.

Minkälaisin perustein näette eläintuotteiden teollisen massatuotannon vastuullisena yritystoimintana? 

Ruoantuotanto on ihmisten elämisen edellytys. Ammattilaisten pitämillä tiloilla on paras osaaminen ja parhaat resurssit eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Ruokatalona valikoimaamme kuuluu luonnollisesti myös paljon muita kuin lihatuotteita.

Kuinka paljon vähemmän pystyisitte käyttämään peltoalaa ja vesivaroja, jos koko tuotantonne olisi täysin kasvipohjaista? 

Siinä tapauksessa emme voisi valmistaa niitä tuotteita, joita nyt teemme, joten tämän laskeminen ei ole relevanttia. Kaipaisimme toki puolueetonta tutkimusta aiemmin Yhdysvalloissa tehtyä tutkimusasetelmaa mukaellen sitä, kuinka monta ihmistä voitaisiin ruokkia ravitsemuksellisesti tasapainoisesti suomalaisella maatalousmaalla erilaisia ruokavalioita käyttäen. Oletamme, että pohjoisista olosuhteistamme johtuen erilaiset sekaravinnot osoittautuisivat vielä kilpailukykyisemmiksi kuin yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa. Tutustu tutkimukseen.

Ettekö kuitenkin mielummin haluaisi kasvattaa hernettä härkäpapua kauraa tai soijaa, kuin hyvin tietoisia otuksia joilla on parhaimillaan siedettävät ja huonoimmillaan surkeat olot ja jotka ei pääse toteuttamaan lajikohtaista käytöstä? 

Kasvisten tuotantoa on osa eläintenpitoa. Suurin osa ihmisistä haluaa syödä sekaravintoa ja pitää sitä itselleen parhaiten sopivana. Me palvelemme asiakkaidemme tarpeita. Tuottajamme haluavat kasvattaa eläimiä. Sitä kannattaa tehdä yhteiseksi hyväksi eikä vain omaksi huvikseen.