Onko Atria saunapalvi 350g Suomessa valmistettu?
Kyllä, saunapalvi tehdään meidän Nurmon tehtaalla, suomalaisesta lihasta.
Tuleeko liha kauppoihin aina lähimmaltä tilalta?
Meillä on lihanleikkaamoja Nurmossa, Kauhajoella ja Jyväskylässä. Ja niistä tuotteet lähtevät sitten logistiikkamme kautta kauppoihin ympäri Suomen. Ei siis ole niin, että kunkin kaupan toimitukseen valikoitaisiin juuri sitä kauppaa lähimmältä tilalta tulevat lihat.
Milloin lopetatte lihantuotannon ja siirrytte kasvistuotteisiin?
Atrian valikoimassa on tälläkin hetkellä runsaasti kasvistuotteita. Monet jo pitkään tuottamamme tuotteet ovat kuluttajien suosimia, esim. ohukaiset tai monet mikroannokset. Haluamme myös valmistaa vegaanisia tuotteita niiden kysynnän mukaisesti. Esimerkiksi Atrian valmistama vegaaninen Vegan Pasanda keitto on hyvin suosittu.
Aikooko Atria alkaa kasvattamaan lihaa laboratoriossa?
Kuuntelemme tarkasti kuluttajaa kaikessa tuotekehityksessämme. Pääsääntöisesti kuluttajat vierastavat laboratoriolihaa. Emme ole ainakaan tällä hetkellä mukana laboratoriolihan kehityksessä, mutta tottakai seuraamme tilannetta. Toisekseen kotieläintuotannolla on merkittävä rooli pohjoisen pallonpuoliskon ruoan tuotannon varmistajana. Eläimet kykenevät syömään sellaisia raaka-aineita, joita ihmisen elimistö ei sulata. Erityisesti nurmen hiilensidontakyvyllä on merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Mitä lihaa Atria tuottaa eniten?
Atria käsittelee lähes yhtä paljon sikaa ja siipikarjaa. Siipikarjan kulutus on ollut useita vuosia kasvussa ja saavuttanut sianlihan määrät. Kolmanneksi eniten käsittelemme nautaa.
Miksi naudanlihassa on rasvavähennykset? Monet ravintolat perustelevat rasvaisuudella ulkomaisen naudanlihan käyttöä.
Suurin osa kuluttajista haluaa syödä vähärasvaista jauhelihaa. Ravintoloissa tarjottavia marmoripihvejä saadaan sen sijaan tietyistä rasvoittuneista eläimistä. Niitäkin on meillä kaupan. Valikoimme ne erikseen.
Millaista lihanleikkaajan työ on?
Työ on merkittävää ammattitaitoa vaativaa, käsin tehtävää leikkuutyötä, jossa työpäivän aikana tehdään paljon toistoja. Lihanleikkuu määritellään työn raskaudessa raskaaksi työksi. Uudet lihanleikkaajat koulutamme tarvittaessa itse vuoden kestävillä leikkaajakursseilla.
Miksi ette näytä teurastusprosessia?
Tutkimustemme mukaan kuluttajia kiinnostaa reseptit ja ruuanlaittovinkit. Suurella yleisöllä on myös luottamus suomalaiseen ruuantuotantoon ja siihen, että toimijat toimivat vastuullisesti ja lainsäädäntöä seuraten. Ja me Atrialla teemme monessa kohtaa enemmän kuin laki vaatii.
Eri teurastamot toimivat eri lailla ja teurastusprosessiimme liittyy myös mm. laitteistoon liittyviä liikesalaisuuksia, joita emme halua jakaa kilpailijoille. Asiakkaita ja muita sidosryhmiämme käy teurastamoillamme vierailuilla kyllä.
Miksi eläinlääkäriopiskelijat joutuvat allekirjoittamaan salassapitosopimuksen teurastamoharjoittelun ajaksi? Entä miksi Atria ei kerää minkäänlaista suoraa palautetta teurastamoharjoittelun ajalta eläinlääkäriopiskelijoilta?
Teurastamon tarkastuseläinlääkärit ovat Ruokaviraston työntekijöitä. He eivät siis ole Atrian palkkaamia, vaan valtion. Myös eläinlääkäriopiskelijat ovat teurastamoharjoittelussa nimenomaan Ruokavirastolla. Palautteen keräämisestä kannattaa siis kysyä heiltä. Teurastamoharjoitteluun tullessaan eläinlääkäriharjoittelijat allekirjoittavat salassapitovelvollisuuteen liittyvän sopimuksen. Tämä siksi, että he liikkuvat Atrian tuotantotiloissa, ja sopimuksella turvataan liikesalaisuudet jotka liittyvät esimerkiksi laitteistoon ja tuotteistukseen.