Ihminen ei vain pärjää, vaan voi tutkitusti kaikista parhaiten vegaanisella ruokavaliolla. Miksi edelleen valmistatte lihatuotteita?

Täysipainoinen, terveellinen ateria voidaan koota monella tavalla. Se voi olla lihaa ja kalaa sisältävä ateria, mutta yhtä hyvin lakto-ovo-vegetaarinen tai vegaaninen ateria. Vaikka vegaaninen ruokavalio on oikein koostettuna terveellinen ja ravitseva, ei kasviperäisestä ravinnosta saa kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita yhtä helposti kuin sekaruokavaliosta. Monipuolinen pohjoismainen sekaruokavalio on myös terveellinen vaihtoehto. Kohtuullinen määrä lihaa mahtuu osaksi monipuolista täysipainoista ateriaa. Lautaselle voi valita vaihdellen erilaisia liha- ja kasvipohjaisia proteiinilähteitä. 

Suomessa syödään suosituksiin nähden liian vähän kasviksia ja miehet syövät liikaa lihaa. Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia, joihin kuuluvat vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Kaikilla on siis varaa lisätä kasvisten määrää lautasella.

Punainen liha ja prosessoidut lihavalmisteet ovat syöpäriski myös WHO:n mukaan. Miksi jatkatte punaisen lihan ja lihajalosteiden tuottamista, markkinointia ja myymistä?

Elintapamme vaikuttavat syöpien syntyyn. Runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta ovat suurimmat elintapariskit syövän synnylle. Runsaan punaisen lihan ja lihavalmisteiden käytön on todettu tutkimuksissa lisäävän syövän riskiä. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan syömään lihaa kohtuullisesti enintään 500 g viikossa. Syöpäjärjestöt suosittelevat, että viikossa punaista lihaa ja lihavalmisteita syödään enintään puoli kiloa. 

Päivittäisissä valinnoissa kokonaisuus on tärkeintä. Kohtuullinen, suosituksen mukainen määrä lihaa mahtuu osaksi monipuolista ruokavaliota. Lautaselle kannattaa valita vaihdellen erilaisia liha- kala- ja kasvipohjaisia proteiinilähteitä.