Miksi tuotteet pakataan edelleen muoviin?

Muovi on tuoretuotteissa yksi parhaista pakkausmateriaaleista, kun ajatellaan tuotteiden säilyvyyttä. Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata elintarviketta ja taata tuoteturvallisuus. Muovi muuttuu ns. ongelmaksi vasta kun tuote on syöty ja pakkaukselle pitää löytää ratkaisu. Onneksi Suomessa on hyvät kierrätysjärjestelmät muoville. Meillä on myös runsaasti tutkimusta esim. biomuovien kehittämiseksi. Tänä keväänä sotamme käyttöön uuden jauhelihapakkauksen, jonka materiaalista 60 % on biopohjaista. Lisää aiheesta voi lukea täältä.

 

Onko teillä tehtynä uudesta jauhelihapakkauksesta elinkaarianalyysiä? Onko se mahdollisesti jossain saatavilla?

Elinkaarianalyysia ei ole jauhelihapakkauksesta tehty, eikä sellaisen teosta ainakaan toistaiseksi ole päätöstä.

Kehitämme jatkuvasti entistä parempia ja myös ympäristöystävällisempiä pakkauksia.  2017 otimme käyttöön aivan uudenlaisen jauhelihapakkauksen - vakuumipakkauksen, jonka muovinmäärä oli alle puolet perinteisen rasiapakkauksen muovinmäärästä. Vakuumipakkaukseen siirtymällä pienensimme pakkauksen hiilijalanjälkeä 30 prosenttia.

Tänä keväänä siirrymme jälleen uuteen jauhelihapakkauksen. Pakkauksen ominaisuudet ja ulkonäkö säilyvät nyt ennallaan, mutta jatkossa 60 prosenttia jauhelihapakkauksen materiaalista on biopohjaista. Kun fossiiliseen raaka-aineeseen perustuva muovi korvataan biopohjaisella muovilla, pienenevät jauhelihapakkauksen hiilidioksidipäästöt entisestään 48 prosenttia. Kiloissa mitattuna pakkauksiin käytettävän fossiilisen muovin määrä vähenee uuden pakkauksen myötä noin 120 000 kiloa vuodessa. Biopohjaisen pakkausmateriaalin raaka-aine vaihtelee saatavuuden mukaan. Nyt se on suomalaista mäntyöljyä, mutta jatkossa se voi olla myös muuta uusiutuvaa raaka-ainetta. Jauhelihapakkauksen pakkauskalvo valmistetaan Valkeakoskella ja Nastolassa.