BIOPOHJAINEN JAUHELIHAPAKKAUS

Atrian vakuumipakattu jauheliha myydään jatkossa biopohjaisessa pakkauksessa. Pääosa pakkauksen materiaalista on tehty uusiutuvista raaka-aineista.

 

BIOPOHJAISELLA MATERIAALILLA KOHTI HIILILINEUTRAALIUTTA

Vuonna 1992 Atria mullisti jauhelihamarkkinat tuodessaan pakatun jauhelihan kauppojen hyllyille. Siihen saakka jauhelihaa pystyi ostamaan vain kaupassa jauhettuna, jolloin se tuli aina käyttää välittömästi ostopäivänä. 25 vuotta myöhemmin, vuonna 2017 otimme käyttöön aivan uudenlaisen jauhelihapakkauksen - vakuumipakkauksen, jonka muovinmäärä oli alle puolet perinteisen rasiapakkauksen muovinmäärästä. Vakuumipakkaukseen siirtymällä pienensimme pakkauksen hiilijalanjälkeä 30 prosenttia.

 

Nyt oli taas suuren kehitysaskeleen aika. Keväällä 2023 otimme käyttöön uuden jauhelihapakkauksen, jonka materiaalista 60 prosenttia on biopohjaista. Kun fossiiliseen raaka-aineeseen perustuva muovi korvataan biopohjaisella muovilla, pienenevät jauhelihapakkauksen hiilidioksidipäästöt entisestään 48 prosenttia.

Kiloissa mitattuna pakkauksiin käytettävän fossiilisen muovin määrä vähenee uuden pakkauksen myötä noin 120 000 kiloa vuodessa.

 

Biopohjainen pakkaus on luonnollisesti arvokkaampi kuin fossiilisesta raaka-aineesta tehty. Tuotteen hinnoitteluun uusi pakkaus ei kuitenkaan vaikuta. Fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentäminen on osa Atrian pakkausstrategiaa, joka tukee yrityksen tärkeintä tavoitetta: hiilineutraalia ruokaketjua.

 

– Uusi pakkausmateriaali on yksi ratkaisuista, joilla pyrimme saavuttamaan hiilineutraalisuustavoitteemme. Monesti tällaiset kehitystyöt tuovat meille lisäkustannuksia. Olemme valmiita kantamaan tätä taloudellistakin vastuuta, kertoo Atrian pakkauskehityspäällikkö Jarmo Marttala.

 

Pakkausmateriaalin raaka-aine vaihtelee saatavuuden mukaan. Nyt se on suomalaista metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvää mäntyöljyä, mutta jatkossa se voi olla myös muuta uusiutuvaa raaka-ainetta. Jauhelihapakkauksen pakkauskalvo valmistetaan Valkeakoskella ja Nastolassa.

 

Jauhelihapakkauksen ominaisuudet eivät muutu materiaalin vaihtuessa. Pakkaus on yhtä kestävä ja turvallinen kuin ennenkin, ja sen voi edelleen laittaa muovinkeräykseen.

biopohjainen-jauhelihapakkaus-976x646.png

Uusi biopohjainen pakkausmateriaali on yksi ratkaisuista, joiden avulla Atria suuntaa kohti  hiilineutraalia ruokaketjua.