VÄLIMAAN TILA

  • Välimaan tila ja vuonna 2006 Makkeenmaan Pekoni kuuluvat samaan tilakokonaisuuteen.
  • Tilan omistajat ja isäntäväki: Mika Välimaa (1967) sekä sisarukset Emilia (1994) Välimaa ja Lasse (1986) Välimaa.
  • Tilalla kasvaa sekä välikasvatusporsaita että lihasikoja. Välikasvatuksessa on noin 1500 porsasta sekä kahdella tilalla yhteensä noin 2200 lihasikaa.
  • Viljelyksessä on noin 220 hehtaaria

RAUHALLINEN POSSU ON ONNELLINEN

 

Punkalaitumella sijaitseva Välimaan tila on kahden sukupolven omistama perhetila. Itse asiassa tiloja on kaksi: Maatalousyhtymä Välimaa ja Makkeenmaan Pekoni Oy. Nuorempaa sukupolvea edustavat sisarukset Emilia ja Lasse Välimaa ja vanhempaa heidän isänsä Mika Välimaa.

 

Mika ryhtyi jatkamaan vanhempiensa työtä tilalla vuonna 1989. Vuonna 2006 Lasse oli mukana perustamassa Välimaan tilan rinnalle Makkeenmaan Pekonia. Vuonna 2017 Lasselle siirtyi enemmistöosuus yhtiöstä ja Emilialle maatalousyhtymästä. Mika on osakkaana molemmissa.

 

Välimaan tilan sikalassa on sekä välikasvatusporsaita että lihasikoja, kun taas kahden kilometrin päässä sijaitsevalla Makkeenmaan Pekonilla on ainoastaan lihasikoja. Yhteistyö toimii siten, että välikasvatusporsaat siirtyvät kasvamaan omiin sikaloihin.

 

”Aiemmin isällä oli myös emakoita, mutta meidän aikana on keskitytty vain välikasvatukseen ja lihasikoihin”, kertoo Emilia.

 

Käytännössä kaikki työt tehdään yhdessä ja omalla porukalla.

 

”Vastuualueet on jaettu niin, että Lasse hoitaa Pekonin ja minä maatalousyhtymän possut, ja tarvittaessa joustetaan. Peltohommat ovat Lassen ja isän vastuulla. Itse olen vähemmän pellolla, mutta nekin hommat kyllä onnistuvat.”

 

Koska myös Emilian ja Lassen pikkuveli Esa-Matti Välimaa on mukana tilan töissä, ulkopuolista työvoimaa ei ole tarvinnut palkata.

Kummassakin sikalassa on aurinkopaneelit, ja käytössä on hakelämmitys.

 

KOTITILA VETI PUOLEENSA

 

Myös Emilian puolisolla Jani Ukkosella on oma sikatila samalla seudulla. Perheen koti on pienen välimatkan päässä maatiloista. Vuonna 2021 syntynyt Eeli-poika on tottunut kulkemaan äidin mukana maatilan töissä.

 

”Hän on ollut ahkerasti mukana sikalahommissa ja lietteen ajossa. Kovasti Eeli juoksee perässä ja heittelee possuille olkia.”

 

Eläinten hyvinvointi varmistetaan Lassen ja Emilian mukaan päivittäisellä hyvällä hoidolla.

 

”Pari kertaa päivässä siivotaan ja tarkistellaan, että kaikki on hyvin. Possut voivat hyvin silloin kun ne vaikuttavat rauhallisilta. Possut tykkäävät tonkia olkia ja puruja, joita käytetään kuivikkeina.”

 

Emilia kertoo jo pienenä tyttönä ajatelleensa, että haluaa jäädä kotitilalle.

 

”Vähän siinä oli lukion jälkeen epävarmuutta, että mitä alan tekemään, kunnes hakeuduin Mustialaan ammattikorkeaan. Valintaan vaikutti sekin, että seurustelimme silloin Janin kanssa. Hänellä oli tila ja selkeä ajatus jatkamisesta. Teimme sitten täällä kotitilalla osittaisen sukupolvenvaihdoksen, kun äiti jäi pois.”

 

Lapsenhoidossa auttaa Janin äiti.

 

”Onneksi meillä on ympärillä paljon ihmisiä, jotka pystyvät välillä katsomaan Eelin perään."