HONKALAN TILA

PERHETILAN FAKTAT

  • Tilan omistaa Pentti Honkala.
  • Tilalla on kasvatettu possuja vuodesta 2002.
  • Tilalla kasvaa kerrallaan 1 500 possua.

Honkalan tilaa Seinäjoen Keski-Nurmossa isännöi Pentti Honkala. Tilalla on kasvatettu possuja vuodesta 2002 lähtien.

”Yhteistyö antaa lisää hartioita tekemiseen ja jokainen voi keskittyä omaan vahvuusalueeseensa.”

 

Honkalan tilalla on todettu jo monta vuotta sitten, että yhdessä tekemällä pärjää paremmin. Pentin ja naapurin yhteinen koneyritys hoitaa peltotyöt, mikä antaa aikaa keskittyä sikojen hoitoon.  Porukalla omistetaan myös sikala.

image

 

TÄRKEITÄ KOKEILUJA JA VIERAILUJEN ISÄNNÖINTEJÄ

Honkalan tilalla on tärkeä rooli Atrian possuketjussa. Tilalla on tehty monia erilaisia ruokintakokeita ja näitä tietoja on sitten hyödynnetty muilla tiloilla porsaiden ruokintaa suunniteltaessa. ”Kokeet ja suomalaisen sianlihantuotannon kehittäminen ovat tuoneet omaan työhön aivan uudenlaisen näkökulman. On kiinnostavaa nähdä, miten pienetkin muutokset voivat vaikuttaa sikojen kasvuun”, Pentti kertoo.

 

Atria-ketjussa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia elintarviketeollisuuden sivutuotteita, kuten tärkkelys-etanoliprosessissa syntyvää ohravalkuaisrehua possujen ruokinnassa. Uusien rehujen käyttöönotto vaatii kuitenkin aina ensin käytännön kokeilut ja näissä kokeiluissa on Honkalan tilalla tärkeä rooli.

 

Koska possujen terveyttä ja sitä että ne saavat elää ilman lääkkeitä, halutaan vaalia, ei sikaloiden sisälle yleensä päästetä juurikaan vieraita. Vieraiden mukana on nimittäin aina riski infektiotaudeista, joita esimerkiksi luonnoneläimet levittävät, ja jotka voivat kulkeutua sikalaan vaikkapa jalkineiden tai huonon käsihygienien mukana. Koska possujen oloja kuitenkin halutaan valottaa niin Atrian asiakkaille ja muille sidosryhmille kuin kaikille muillekin asiasta kiinnostuneille, rakennettiin Honkalan sikalaan Atria-ketjun ensimmäinen showroom, eli huone, josta vieraat pääsevät lasin läpi tarkkaileen possujen puuhia karsinoissa. Honkalan tilalla käykin paljon vieraita ympäri maailman ihmettelemässä possuja, jotka eivät tarvitse lainkaan antibiootteja ja joilla on pitkät hännät iloisesti kippuralla.

 

Vapaa-ajalla Pentti viihtyy tyttären ja pojan urheiluharrastusten parissa kannustajana kentän reunalla.

 

image