- Isäntäpari Andreas ja Sofia Helenelund
- Perheeseen kuuluvat vuosina 2012, 2015, 2018 ja 2021 syntyneet lapset
- Tilalla viljellään viljaa ja herneitä
- Työllistää kaksi ulkopuolista työntekijää
EETTISTÄ RUOKAA LAUTASILLE
“Koen tärkeäksi sen, että voimme tuottaa suomalaisille ruokaa eettisesti ja kestävästi. Kaikissa maissa se ei ole itsestäänselvyys”, sanoo Andreas Helenelund. Andreas Helenelund pyörittää Uudessakaarlepyyssä Sokaluodon kylässä sijaitsevaa sikatilaa yhdessä vaimonsa Sofia Helenelundin kanssa. Tila koostuu kolmesta yrityksestä: Ab Hällboda Oy:stä, Lassgård Ab:sta sekä Andreas ja Sofia Helenelundista, joita kaikkia hoidetaan yhtenä kokonaisuutena.
Andreas ja Sofia ovat molemmat maatilan kasvatteja, ja tila onkin Sofian kotitila. Uusi isäntäpari otti sen hoitaakseen sukupolvenvaihdoksella vuonna 2013. Vielä tuolloin Hällbodalla oli porsasastuotantoa ja kaksi muuta osakasta, mutta vuosina 2019 ja 2021 Helenelundit ostivat loputkin osuudet yrityksestä itselleen.
Päävastuun ottaminen poiki vuonna 2020 Hällbodalle Atrialta palkinnon vuoden liiketoiminnan kehittäjänä. Seuraavana vuonna porsastuotanto kuitenkin lopetettiin ja mittavan remontin jälkeen tilalla keskitytään nyt lihasikojen kasvattamiseen. ”Huolellisen työn ja hyvän johtamisen ansiosta pystymme kasvattamaan laadukkaita ja antibioottivapaita sikoja”, Helenelundit kehuvat.
Helenelundien tilalla eläinten hyvinvoinnin perustana on niiden säännöllinen tarkkailu. Siat saavat kuivikkeita kahdesti päivässä, karsinat pidetään siisteinä. Leluja ja virikemateriaaleja on aina tarjolla.
Myös teknologia on apuna. Hiljattain kunnostetussa teurassikalassa ilmastointi on huippuluokkaa, ja sikojen ruokinta on automatisoitua. Siat saavat viidesti päivässä huolellisesti mietittyä ja koostettua rehusekoitusta, joka on laadittu A-Rehun reseptin mukaisesti.
YMPÄRISTÖASIAT AINA MUKANA
Helenelundien siat kasvavat ilman soijaa, mikä pienentää tuotannon hiilijalanjälkeä selvästi. Ympäristöasiat ovat muutenkin tärkeysjärjestyksen kärjessä. Vuonna 2023 toteutetun uudistuksen myötä tilan rakennukset lämpiävät omasta metsästä peräisin olevalla jätepuulla, ja hakelämpölaitoksen katolle on asennettu aurinkopaneelit, jotka kattavat osan tilan sähkönkulutuksesta.
Lietelanta levitetään pelloille sijoituslevityksellä, jolla ravinteet saadaan jäämään peltoon kasvien käyttöön haihtumisen sijaan, ja myös hajuhaitat vähenevät. Myös kerääjäkasvien viljelyllä ja peltomaiden talviaikaisella kasvipeitteellä ehkäistään eroosiota ja ravinnehuuhtoumia.
”Tiivistettynä voi sanoa, että se, mikä on hyväksi ympäristölle, on yleensä hyväksi myös lompakolle”, Andreas sanoo. Eettisen ja puhtaan ruuan tuottaminen on Helenelundeille tärkeää, mutta työssä on monia muitakin hyviä puolia. ”Parasta tässä on se, kun saa nähdä oman työnsä konkreettiset tulokset ja on mahdollisuus päättää, mihin suuntaan haluaa yrityksen etenevän”, Andreas miettii. ”Ja se, kun saa seurata viljelykasvien kasvua ja nähdä, kun eläimet voivat hyvin.”