HEIKKILÄN TILA

  • Isäntä ja emäntä Timo Heikkilä ja Johanna Suokivi. Kotona asuvat lisäksi vielä perheen 2006 ja 2010 syntyneet lapset.
  • Tila perustettu vuonna 1883. Timo Heikkilä tuli sukupolvenvaihdoksella isännäksi vuonna 1987.
  • Työntekijöitä 25

"KAIKKI LÄHTEE SIITÄ, ETTÄ PIENET ELÄIMET VOIVAT HYVIN"

 

Varsinais-Suomessa Ruskolla sijaitsevan Heikkilän tilan porsaita on tituleerattu Euroopan onnellisimmiksi – eikä suotta. Isäntä Timo Heikkilä on sukutilansa viidennen polven yrittäjä ja teknisesti taitava innovatiivinen visionääri. Hän on kehittänyt tilan toimintaa jo reilut 30 vuotta. Porsaiden entistä parempi hyvinvointi on ollut kehityksen keskiössä.

 

”Kaikki lähtee siitä, että pienet eläimet voivat hyvin. Välillä pitää laskeutua eläimen tasolle ja miettiä, miltä täällä tuntuu.”

 

”Meillä jokainen possu kasvaa luonnonvalossa ja jokaisena hetkenä niillä vapaus ottaa olkia niin paljon kuin haluavat”, Timo Heikkilä kertoo.

 

Olki on luonnollinen materiaali, jota siat tykkäävät maiskutella. Sillä ne voivat myös täyttää luonnollisia käyttäytymistarpeitaan.

Tärkeä rooli onnistuneessa tuotannossa on myös emännällä Johanna Suokivellä, joka hoitaa kokonaan tilan talous- ja henkilöstöhallinnon sekä eläinkirjanpidon. Siitä, että osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta viihtyisi työssään, huolehditaan muun muassa tarjoamalla edullisia asuntoja, ilmainen ruoka ja yhteisiä juhlia. Lisäksi Johanna pitää työntekijöistä huolta myös työn ulkopuolella.

 

”Autan esimerkiksi päiväkodin ja koulun asioissa - oikeastaan ihan missä vain mihin kellonaikaan vain.”

 

Heikkilän tilalla tuotetuista porsaista osa on tänä päivänä vapaaporsituksessa. Johanna ja Timo pitävät tärkeänä sitä, että siihen siirrytään koko tilalla.

 

”Kokemukset ovat olleet hyvin positiiviset. On mukavaa katsoa, kun eläimet saavat liikkua enemmän, ja emakot tuottavat enemmän maitoakin, mikä auttaa porsaita.”

 

Heikkilöillä on vapaaporsituksen showroom, jossa possujen elämää pääsee katsomaan lasin takaa. Palaute siitä on ollut suopeaa.

 

”Kävijät ovat pitäneet hyvänä sitä, että eläimiä pääsee näkemään. Lisäksi on oltu positiivisesti yllättyneitä siitä, mitä nähdään ja millainen on nykyaikainen sikala.”

 

VASTUULLISUUTTA KAIKILLA OSA-ALUEILLA

 

Kokonaisvastuullisuus – siihen Heikkilöillä panostetaan. ”Olemme yrittäneet kehittää tilaa tasapainoisesti ilmansuojelun, vesiensuojelun ja eläinten suojelun saralla.”

 

Tilalla on todella tehokkaat lietteenjäähdytysjärjestelmät, joiden ansiosta ilma on raikasta sekä sikalan sisä- että ulkopuolella. Lämpöpumppujärjestelmä kerää jäähdytettävästä lietteestä syntyvää lämpöä, joka puolestaan käytetään sikalan lämmittämiseen. Heikkilöillä käytetäänkin ainoastaan päästövapaata sähköä.

Tila sijaitsee Saaristomeren valuma-alueella, jossa peltojen fosforikuormituksen alentaminen on tärkeää. Siksi Heikkilän tilalla fosfori erotellaan lannasta ja kuljetetaan kauemmas muille pelloille. Energiatehokas vinopohjaisen lietesäiliö, jossa fosfori erotellaan sakkautusmenetelmällä, on Heikkilän itsensä kehittämä.

 

Töiden lomassa Timo Heikkilä toimii Suomen sikayrittäjät ry:n johtokunnassa – tällä hetkellä puheenjohtajana. Silloin, kun tulee tarve saada ajatukset muualle, Heikkilöillä suunnataan usein suunnistamaan tai hiihtämään. Jos aikaa on, ulkomaillakin tulee välillä käytyä. Minne tie viekin, inspiraatio uusiin innovaatiohin ja kehitystyöhön on isännällä mielessä.

 

”Yritän aina miettiä, miten asiat voisi tehdä paremmin ja katsoa myös, mitä toiset tekevät.”