HAUTAMÄEN TILA

  • Hautamäen tila Keski-Nurmossa on erikoistunut lihasikojen kasvatukseen.
  • Tilan isäntänä toimii Juho Autio (1995), vanhaisäntä on Olli Autio, jolla on oma lihasikala. Juhon sikalassa on 1000 ja kotitilan vanhassa sikalassa 800.
  • Juho ryhtyi isännäksi vuonna 2021.
  • Tilalla viljellään ohraa, kauraa, syys- ja kevätvehnää ja rypsiä. Ohra ja vehnä syötetään omille sioille

"KAIKKI ON HYVIN, KUN SAPARO ON KIVASTI KIPPURALLA"

 

Hautamäen tilalla Seinäjoen Keski-Nurmossa on porsailla lokoisat oltavat, sillä ne saavat kasvaa upouudessa sikalassa. Katolla on aurinkopaneelit ja sikala lämpiää maalämmöllä, jota avittaa omasta aurinkovoimalasta saatu sähkö.

 

Lämmitysenergiaa saadaan myös sikalassa olevasta lämmön talteenottojärjestelmästä. Kesällä taas aurinkoenergia varmistaa, että sikalassa ilma vaihtuu. Juho Autio aloitti tilan isäntänä 2021. Uusi sikala valmistui niin, että ensimmäiset asukkaat saapuivat sinne alkuvuodesta 2023.

 

”Tämä uusi sikala on minun nimissäni, vanhat ovat vielä isällä. Isä on mukana myös tässä pienellä osuudella” kertoo Juho, joka on pienestä pitäen viihtynyt kotitilansa töissä, oli sitten kyse sikojen hoidosta tai peltojen viljelystä. Uuteen sikalaansa hän on hyvin tyytyväinen.

 

”Ihan hyvin kaikki on mennyt. Tällaisessa modernissa sikalassa on mukava työskennellä ja eläimetkin viihtyvät, kun on niin hyvät olosuhteet – ilmanvaihdot ja lattialämmitykset sekä virikkeinä kutteria, olkia ja puuleluja.”

 

Onnellisen sian tunnistaa Juhon mukaan saparosta.

”Kun saparo on kivasti kippuralla, silloin kaikki on hyvin.”

 

YHTEISTYÖ TILOJEN VÄLILLÄ

 

Keski-Nurmossa on paljon muitakin sikatiloja, ja tilojen välillä tehdään paljon yhteistyötä. Atrian Nurmon tehtaalle on vain kivenheiton matka.

 

”Kun lastaa sikoja päätyovesta, on mukava katsella Atrian tornia. Se on lähellä ja tarkoittaa, ettei siirtomatka ole pitkä.”

 

Jossain vaiheessa myös kotitila siirtyy isältä, Olli Autiolta, Juhon vastuulle. Tällä hetkellä isä ja poika hoitavat tilojensa peltotyöt yhteistuumin samoilla koneilla. Juhon suunnitelmissa ei ole eläinmäärän lisääminen, sillä tila kotitilan ja uuden sikalan tontilla alkaa olla liian ahdasta uusille rakennuksille. Kotitilan vanhoja rakennuksia hän kuitenkin aikoo uudistaa. Kun Juho aikoinaan mietti omaa isännyyttään, hän harkitsi pelkästään viljanviljelyyn keskittymistä. Sianlihantuotanto kuitenkin kiehtoi, sillä se mahdollisti kokopäiväisen työn tilalla.

 

”Yrittäjän vapaus on se, joka tässä työssä kiehtoo. Ja on mukavaa katsella kun siat kasvavat ja kaikki on kunnossa. Isän kanssa jaetaan työt niin, että meillä on vuoroviikonloput vapaata. Toki peltosesongit vähän sotkevat vapaita.”