BJÖRKBACKIN TILA

  • Isäntä: Tomas Långgård
  • Perheeseen kuuluvat lapset Jens (s. 1993), Andreas (s. 1995), Matias (s. 2000) ja Elin (s. 2006)
  • Vuonna 2001 vastuun ottanut Thomas on tilan neljäs isäntä
  • Tilalla on 1200 porsaspaikkaa
  • Lisäksi tilalla harjoitetaan kasvinviljelyä ja metsätaloutta
  • Peltoa on viljelyksessä 225 hehtaaria

"ON TÄRKEÄÄ SÄILYTTÄÄ OMAVARAISUUS"

 

Maalahdessa Björkbackin tilalla kolme sukupolvea tekee töitä rinnakkain. Agrologi Tomas Långgård on kahden vanhimman poikansa, Jensin ja Andreaksen kanssa vastuussa tilasta, mutta myös Tomaksen 80-vuotias isä auttelee nuorempia polvia edelleen silloin tällöin. Yhteistyö sujuu hyvin, Tomas kertoo. ”Me kaikki teemme aika lailla kaikkea, mutta minä keskityn hieman enemmän talouteen ja byrokratiaan ja Jens metsänhoitoon. Eläimiä hoidamme sitten kaikki yhdessä.” Andreas tekee osan viikosta töitä tilan ulkopuolella. Kotitila siirtyi Tomakselle sukupolvenvaihdoksella vuonna 2001. Hän on Björkbackin tilan neljäs isäntä.

 

Possut Björkbackin tilalle saadaan Westfarmilta, jossa Tomas on yksi neljästä osakkaasta. Westfarm on palkittu vuonna 2021 erinomaisesta porsastuotannosta Atrian Liha-akatemiassa. Westfarmin porsastuotanto on soija- ja antibioottivapaata, samoin kuin Björkbackinkin.

 

”Siat voivat hyvin, kun niillä on hyvät olosuhteet eli sopiva lämpötila ja ilmastointi, riittävästi tilaa ja virikkeitä sekä oikeanlaista ruokaa”, Tomas sanoo. Jälkimmäisestä pidetään huolta yhteistyössä A-Rehun kanssa. ”Ja tärkeää on tietysti myös eläinten valvonta, hoito sekä rutiinit, joilla sikojen hyvinvointia seurataan kaiken aikaa.”

 

LUONTOARVOT LÄHELLÄ

 

Soijattomuus pienentää Björkbackin tilan tuotannon hiilijalanjälkeä selvästi, mutta ympäristöasioihin panostetaan muutenkin. Tilan rakennukset lämpiävät omista metsistä tulevalla hakkeella ja maalämmöllä. Sähköä saadaan osaltaan aurinkopaneeleista. Pelloilla on käytössä salaojitus ja altakastelu, joilla torjutaan peltojen ravinnekuormitusta. ”Ajattelen, että olemme päässeet melko pitkälle ympäristö- ja ilmastoasioissa”, Tomas tuumaa.

 

Isäntänä Långgård nauttii erityisesti siitä, kun saa itse vaikuttaa omaan työhönsä ja seurata luonnon muuttumista ja vuodenaikojen vaihtumista lähietäisyydeltä. Vaikka yrittäjyys onkin joskus yksinäistä ja haastavaakin puuhaa, muilta maanviljelijöiltä saa onneksi tukea ja juttuseuraa. Maatilan töiden ohessa Tomas on mukana useissa luottamustehtävissä, joten aikaa kuluu myös yhteisten asioiden hoitamiseen.

 

Tomas kertoo, että puhtaan kotimaisen ruuan tuottaminen ja sitä myötä huoltovarmuudesta huolehtiminen on hänelle sydämen asia. ”Viime vuosien kriiseissä on huomattu, miten tärkeää on, että olemme omavaraisia ruuantuotannossa. Se ei ole mikään itsestäänselvyys.”