PEURAN TILA

PERHETILAN FAKTAT

  • Peuran tila sijaitsee Taivalmaan kylässä Jalasjärvellä.
  • Tilaa isännöi Mikko Peura.
  • Peuran tila perustettiin 1970 ja 1980 -lukujen taitteessa, jolloin nykyisen isännän Mikon vanhemmat vanhemmat ostivat paikan.

Peuran tila Jalasjärven Taivalmaan kylässä on erikoistunut siitossonnien kasvatukseen. Tilan navettaan saapuu joka syksy yhteensä kaksisataa sonnipoikaa emolehmätiloilta eri puolilta Suomea. Siitä alkaa mielenkiintoinen työrupeama, joka huipentuu keväisin järjestettävään sonnihuutokauppaan.

"Sonnit videoidaan ja videot ladataan Youtubeen.” Sonnihuutokauppa on siirtynyt nettiin.

 

 

Angus-, Hederford-, Limousin-, Simmental- ja Charolais -rotuisten sonnien kasvua sekä luonteen kehittymistä seurataan Peuran tilalla tarkkaan. Sonneja arvioidaan käyttäytymisen, kasvun ja muiden kriteerien perusteella. Jokainen sonni myös punnitaan kerran kuukaudessa. Parhaat sonnit tai pojat, kuten niitä tiloilla usein kutsutaan, pääsevät siitosmyyntiin, joka toteutetaan nettihuutokaupalla huhti-toukokuun vaihteessa.

 

Kun Mikko Peura aloitti tilallaan siitossonnien kasvatuksen syksyllä 2018, hän ei voinut aavistaa, miten paljon oma tekeminen tulisi muuttumaan parin vuoden kuluttua. Kävi nimittäin niin, että korona-pandemian myötä sonnihuutokauppa siirtyi nettiin. Muutos oli tervetullut. ”Huutokauppa ehdittiin pitää vain kerran täällä paikan päällä. Nykyään sonnit kuvataan ja videoidaan ja videot ladataan Youtubeen. Käytössä on myös Atrian Sonnikone. Rekisteröityneille ostajille järjestetään myös näyttöpäivä ennen huutokauppaa. Meillä on navetassa takakäytävä, jossa sonneja saa katsella, ja jos haluaa nähdä tarkemmin jonkun, se tuodaan likemmäksi”, kertoo Mikko. 200 sonnikokelaasta noin puolet on viime vuosina päätynyt siitokseen tuottamaan vasikoita muille tiloille.

image

 

HYVINVOIVA NAUTA KASVAA HYVIN

Vuoden kovimmat kiireet ajoittuvat Peuran tilalla kevääseen. Kun huutokauppa on ohi, myydyt eläimet lähtevät tilalta muutaman viikon kuluttua. Sonneja jää myytäväksi vielä huutokaupan jälkeenkin ja loput jäävät tilalle kasvamaan teurassonneiksi. Syksyn tullen, kun kaikki eläimet ovat lähteneet tilalta, paikat kunnostetaan ja siivotaan seuraavien sonnien saapumista odottamaan. Peuran tilalla on kaikkiaan 300 nautapaikkaa. Niistä 200 on tarkoitettu siitossonnikokelaille ja 100 niin sanotuille täyttösonneille.

 

Eläimistä pyritään pitämään aina mahdollisimman hyvää huolta. Käytännössä eläinten hyvinvointi todentuu siinä, että karja kasvaa ja voi hyvin. Peuran tila on ansainnut palkintojakin maitorotuisten nautojen kasvatuksesta. 

 

Mikon apuna tilan töissä ovat vanhaisäntä Jorma Peura sekä serkku Pete Peura. Myös avovaimo Sini auttaa tarvittaessa.

image