MEHTÄLÄN TILA

  • Mehtälän tila sijaitsee Haapaveden Kytökylällä.
  • Isäntäväki: Timo ja Heli Mehtälä sekä pojat Juho Mehtälä ja Arttu Mehtälä perheineen. Timon ja Helin suurperheeseen kuuluu 15 lasta: 9 tytärtä ja 6 poikaa.
  • Timo aloitti kansanedustajan uransa keväällä 2023.
  • Tila on erikoistunut nautakarjan kasvatukseen.
  • Lihasonneja on 1350 ja peltoa viljelyksessä noin 900 hehtaaria.

KOKO PERHEEN PROJEKTI JA ELÄMÄNTAPA

 

Nautakarjan kasvatukseen erikoistuneen Mehtälän tilan tarina ei ole ihan perinteinen. Timo ja Heli Mehtälä etsivät elinkelpoista maatilaa, kunnes sellainen löytyi Haapaveden Kytökylällä.

 

”Olin virkamiehenä Oulaisissa, kun tila tuli myyntiin. Tulimme tähän maaliskuussa 1989 ja lähdimme käytännössä liikkeelle tyhjästä”, kertoo Timo, joka oli pari vuotta aiemmin valmistunut agrologiksi ja työskenteli maataloussihteerinä ja opettajana.

 

Hän mahdollisti maatilan alkuun lähdön jatkamalla opettajan työtään, kunnes vuonna 1997 isännyydestä tuli kokopäivätyö.

Mehtälät kehittivät ja kasvattivat tilaa, rakensivat ja hankkivat lisäpeltoja. Kaikki toiminta on alusta lähtien ollut pitkäjänteistä, hallittua ja tulevaisuuteen tähtäävää. Nykyään 1350-päisen karjan sekä 900 peltohehtaarin hoitaminen on koko perheen projekti ja Timon mukaan myös elämäntapa.

 

Mehtälöillä on 15 lasta, joista vanhimmat pojat Juho ja Arttu tulivat TH Mehtälä Oy:n osakkaiksi 2016. Nuoremmat veljekset Jaakko ja Henrik ovat hekin omilla vahvuuksillaan mukana pyörittämässä maatilan arkea.

 

”Periaatteessa kaikki lapset ovat tehneet töitä maatilalla, mutta muut ovat kouluttautuneet toisiin ammatteihin. Meillä työnjako on semmoinen, että Arttu on erikoistunut konepuolelle ja vanhin poika Juho on vastannut rakennushommista. Hän on koulutukseltaan rakennusmies.”

 

Niin ikään Jaakko on rakennusmies. Hän työskentelee karjapuolella ja pitää yllä tilan Instagram-tiliä. Henrik hoitaa dronekuvaukset sekä kielitaitoisena toimii tilan IT-asiantuntijana. Helin hommaa ovat juoksevien asioiden hoito ja lääkekirjanpito. Arki tilalla muuttui hieman keväällä 2023, kun Timo valittiin Keskustan kansanedustajaksi. Nyt organisaatiota johtaa vanhin poika Juho.

 

”Onhan arki vähän erilaista, mutta ei tällaisesta yrityksestä voi lähteä mihinkään, jos ei ole hyvin toimivaa organisaatiota. Rutiinityöt tilalla hoituvat täysin ilman minua. Turvaverkko toimii, sillä Juholla ja Artulla on omat perheet ja he asuvat tässä naapurissa”, kertoo Timo.

 

ELÄINTEN HYVINVOINTIIN ON SATSATTU PALJON

 

Mehtälöillä oli aiemmin Helin hoidossa ollut ternivasikoiden juottamo, mutta vuodesta 2019 tila on keskittynyt pelkästään sonnien kasvatukseen. Karjan hyvinvointiin on satsattu paljon. Sonnin elämä on Timon mukaan reilassa, kun se nukkuu, märehtii ja kasvaa hyvin. Hyvinvointia lisää se, että Mehtälät ovat päällystäneet kumiritilöillä kaikkien eläintilojen lattiat. Pienempien eläinten navetat on kumitettu kokonaan.

 

Maitorotuisten ja emolehmien jälkeläiset tulevat tilalle noin puolivuotiaina ja ne pääsevät kavereidensa kanssa pehkujen päälle temmeltämään. Tilan pelloilla kasvaa nurmea sekä viljaa oman karjan ruuaksi. Lohkot ovat isoja ja niistä kauimmaiset sijaitsevat yhdeksän kilometrin päässä tilasta, mikä helpottaa peltotöitä.

 

”Tämä on Kytökylän ainoa jakamaton tila. Tila oli säilynyt jakamattomana, sillä talon väki oli Amerikassa siihen aikaan kun tiloja pirstottiin.”