MAKKOSEN TILA

  • Makkosen nautatila sijaitsee Saimaaseen kuuluvan Oriveden rannalla Haapasalmen kylässä Rääkkylässä.
  • Nykyinen isäntäpari: Henri ja Ona Makkonen, joiden perheeseen kuuluu 2022 syntynyt poika Eljas.
  • Henri on tilan 4. isäntä.
  • Makkosen nautatilan kasvattamoissa märehtii lähes 600 sonnia ja hiehoa.
  • Peltoa on viljelyksessä noin 400 hehtaaria.

MIELENKIINTOISTA JA VAIHTELEVAA TYÖTÄ

 

Rääkkylän kunnassa Pohjois-Karjalassa sijaitseva Makkosen tila on ollut nykyisen isännän, Henri Makkosen vastuulla vuodesta 2011 lähtien. Henri on syntynyt vuonna 1990, jolloin tilalla oli vielä lypsykarjaa. Tuotantosuunta muuttui, kun tuleva isäntä oli 2-vuotias.

 

”Ei se aina niin selvää ollut, että minusta tulee isäntä. Ihan oli kaikki mahdollisuudet valita toisinkin. Nuoresta pitäen olen silti ollut mukana”, kertoo Henri, jonka kasvattamoissa märehtii puolentuhatta sonnia ja satakunta hiehoa.

 

Valtavan eläinlauman hoidossa häntä auttavat työntekijät ja tarpeen mukaan myös oma isä, tilan vanhaisäntä Urho Makkonen, joka nykyään keskittyy mieluiten kalastukseen.

 

”Hän pitää meidän perheen kaloissa”, kiittää Henri, jonka perheeseen kuuluu Ona-vaimo sekä tammikuussa 2022 syntynyt poika Eljas. Ona toimii Rääkkylän kunnan palveluksessa varhaiskasvatuksen esimiehenä.

 

”Viime ajat tässä tilalla on ollut kaksi työntekijää ympäri vuoden. Työ sesonkiajan ulkopuolella on hyvin perushommaa: eläinten ruokintaa ja hoitoa sekä kaluston huoltoa. Itse vietän talvikautena paljon aikaa toimistohommissa, ja viikonloppuisin olen navetalla”, isäntä kertoo arjesta.

 

Kun sesonki koittaa ja kevättyöt alkavat, Henri saa apua paitsi vakiväeltään ja omalta isältään, myös aliurakoitsijalta ja muilta tilan ulkopuolisilta tekijöiltä.

 

”Sadonkorjuuta me tehdään kolmen tilan porukassa. Konekalusto on nykyisin niin valtavan arvokasta, että pääomakuluja kannattaa vähän jakaa. Muutama vuosi on toimittu näin, ja hyvin on sujunut. ”Tällä porukalla on tehty töitä myös muille tiloille.”

 

Yhteistyö tarkoittaa sitä, ettei kaikkien tilojen tarvitse hankkia omia ajosilppureita, niittokoneita, kärrykalustoa ja karhottimia, vaan hankinnat jaetaan tilojen kesken.

 

TILAA KEHITETÄÄN JATKUVASTI

 

Makkosen tilalla puolet pelloista on nurmella ja puolet viljalla. Ohra ja kevätvehnä kasvavat omien nautojen rehuksi. Tila sijaitsee Haapasalmen kylällä kauniin Oriveden rannalla. Puolet noin 400 hehtaarin viljelyalasta on oman kylän puolella ja toiset puolet naapurikunnassa Tohmajärvellä. Henri kertoo nauttivansa työstään ja kuvailee sitä mielenkiintoiseksi ja vaihtelevaksi. Varsinkin kevään tulo ja uusi kasvukausi inspiroivat häntä, samoin eläinten hyvinvoinnin edistäminen.

 

”Kun vesi, ruokinta ja elinolot ovat kunnossa, niillä pääsee jo pitkälle”, hän summaa.

 

Makkosen tilan 4. polven isäntä aikoo tuottajana ja viljelijänä kehittää tilaa ajan hengen mukaan myös jatkossa.