KOIVUKUMMUN TILA

  • Koivukummun tilan omistavat sisarukset Juho (1989) ja Johanna (1995) Anttonen.
  • Tila sijaitsee Joroisissa Savuniemen kylässä.
  • Jaakko Anttonen, sisarusten isä ryhtyi kasvattamaan lihakarjaa 1980-luvulla. Jaakon isä oli ostanut tilan sotien jälkeen. Jaakko laajensi tilaa vuonna 2005 ostamalla Koivukummun tilan.
  • Tilalla on 60 emolehmää sekä 700 liharotuista sonnia ja hiehoa.
  • Viljelyksessä on 450 hehtaaria peltoa, suurimmaksi osaksi nurmea, josta tehdään tuorerehua eläinten ruuaksi.

"MEILLÄ ON INTOA KEHITTÄÄ TÄTÄ TILAA"

 

Joroisten maaseudulla sijaitseva Koivukummun tila on palkittu useita kertoja parhaiden hiehojen kasvatuksesta. Tila on ollut vuodesta 2015 Anttosen sisarusten Johannan ja Juhon omistuksessa. He ottivat tilan hoidosta vastuun isänsä Jaakon kuoleman jälkeen. Johanna oli silloin 20- ja Juho 26-vuotias. Viestikapulan vaihto tuli sisaruksille eteen yllättäen, mutta molemmat olivat kulkeneet isänsä mukana maatilan töissä jo lapsesta lähtien ja tiesivät mihin ryhtyvät.

 

Jaakko Anttonen oli aloittanut lihakarjan kasvatuksen 1980-luvulla. Hän viljeli ensin kotitilaansa, kunnes hankki omistukseensa myös muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Koivukummun tilan vuonna 2005. Anttosten kahdella tilalla on yhteensä yli 700 eläintä. Niistä noin 60 on poikivia emoja.

 

”Emolehmät tukevat loppukasvatusta ja me saadaan omia vasikoita. Meillä on mielenkiintoa eläinjalostukseen, ja tämä on oikein hyvä ratkaisu siinäkin mielessä. Olen haalinut navettaan angus-rotuisia eläimiä, jotka ovat oikein hyviä emolehmiä”, Johanna kertoo. Anguksesta saatavaa pihvilihaa kehutaan helposti marmoroituvaksi ja mureaksi. Musta, sarveton angussonni painaa 800-1200 kiloa ja lehmä 600-700 kiloa.

 

TÄRKEINTÄ ON ELÄINTEN HYVINVOINTI

 

Eläinten hyvinvointi on Johannalle ja Juholle kaiken tekemisen a ja o. Karja viihtyy Koivukummun ilmavissa kylmäpihatoissa sekä laitumilla. Pihatoissa on tuulensuojat, puhtaat kuivikkeet sekä tilaa temmeltää. Talveksi eläimet kasvattavat paksumman karvan.

 

”Takana on tiukkoja vuosia, mutta positiivisella mielellä on menty eteenpäin”, Johanna summaa ja kertoo hoitavansa tilan työt talviaikaan veljen kanssa kaksistaan. Kesäisin apuna on 2-3 työntekijää. ”Työpäivät ovat talvisin 8-10 tunnin pituisia ja kesällä menee yleensä 12 tuntia. Työtä on todella paljon ja aina, mutta me ollaan sitouduttu tähän ja me uskotaan kotimaiseen ruuantuotantoon. Meillä on intoa kehittää tätä tilaa, ja esimerkiksi biokaasun tuottaminen karjanlannasta kiinnostaa kovasti.”

 

Sisaruksilla on omat osaamisalueensa. Johanna kertoo vastaavansa eläimistä ja Juho on erikoistunut viljelysuunnitteluun, viljelyyn ja koneisiin. Talousasioita he hoitavat yhdessä. Sekä Johannan että Juhon puolisot tekevät työtä samalla alalla. Johanna asuu puolisonsa kotitilalla noin 10 kilometrin päässä ja hoitaa eläimiä tarvittaessa myös nykyisen kotipaikkansa navetassa. Juhon puoliso taas on erikoistunut lypsyrobottihuoltoon. Juho asuu Anttosten kotitilalla.