ISOPAHKALAN TILA

  • Isopahkalan tila sijaitsee Kalajoen Etelänkylässä, ja se on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1913.
  • Nykyinen isäntäpari: Juho (1980) ja Janika (1982) Isopahkala. Perheeseen kuuluu viisi lasta: Aatos (2013), Aamos (2015), Inari (2016), Alvari (2020) ja Iiris (2021)
  • Juho aloitti isäntänä vuonna 2006, jolloin perustettiin Bullstop Oy.
  • Tila on erikoitunut lihakarjan kasvatukseen. Eläimiä on noin 1300.
  • Viljelyksessä on noin 700 peltohehtaaria, joilla kasvaa sekä nurmea että viljaa.

JOKAINEN SUKUPOLVI JÄTTÄÄ OMAT JÄLKENSÄ

 

Isopahkalan tilalla Kalajoella on satsattu paljon eläinten hyvinvointiin. Mistään pikkuasioista ei ole kyse, sillä Isopahkalan navetoissa kasvaa vuosittain peräti 1300 nautaa. Tilan kehittäminen on Juho Isopahkalalle suuri intohimo. Hän on isännöinyt sukutilaa vuodesta 2006 ja edustaa viidettä viljelijäsukupolvea. Jatkoa on tiedossa, sillä Juho ja Janika Isopahkalan viidestä lapsesta ainakin kaksi vanhinta, Aatos ja Aamos, lähtevät mielellään tilan töihin isänsä kaveriksi, aivan kuten Juhokin lähti aikoinaan oman isänsä kaveriksi.

 

Ammatinvalinta oli hänelle itsestään selvä asia jo lapsesta lähtien.

Isopahkaloiden Bullstop Oy:n sonnit asustavat viidessä eri navetassa, eli kasvattamossa. Ne tarvitsevat paljon ruokaa, eli lähinnä nurmirehua ja viljaa, jota tuotetaan tilan omilla pelloilla. Viljelyksessä on noin 700 peltohehtaaria, joista osa on vuokramaita.

Nurmikasveiksi on valittu lajikkeita, jotka sitovat ilmakehän hiilidioksidia sekä samalla parantavat maan laatua. Juhon mukaan peltotöissä käytettävät koneet kasvavat koko ajan isommiksi ja tehokkaammiksi niin, että samassa ajassa saadaan enemmän valmista. Myös urakoitsijoita käytetään monissa työvaiheissa.

 

”Lannanlevitykset teetetään urakoitsijoilla, samoin kylvö ja säilörehunkin korjuu osittain. Ei tarvitse kaikkia koneita suotta itse omistaa.”

 

Janikan ja Juhon lisäksi tila työllistää kolme henkilöä ympärivuotisesti sekä kiireapulaisia sesonkina. Koska lapset ovat pieniä, Janikan aika menee paljolti perheen arjen pyörittämiseen.

 

PITKÄT PERINTEET TILALLA

 

Isopahkalan tilalla on pitkät perinteet. Juhon isoisoisä, talollinen Heikki Isopahkala osti Kuusiranta-nimisen tilan Kalajoen Etelänkylästä ja ryhtyi isännöimään sitä vuonna 1913. Vuonna 1980 syntynyt Juho oli yksivuotias, kun tila siirtyi hänen vanhemmilleen. Jokainen sukupolvi on jättänyt jälkensä tilalle ja kaikki isännät ovat vuorollaan myös kehittäneet tilaa. Juho on viime vuosina remontoinut vanhempiensa 1990-luvulla rakentamia kasvattamotiloja. Yksi osa peruskorjausta on ollut kumimattojen asentaminen kasvattamoiden lattioille.

 

”Kumimatoilla on oma roolinsa sonnien hyvinvoinnissa: mattojen päälle nauta pyrkii kyllä maate, kun on sen aika”, isäntä kuvailee.

Peltoviljelyyn tilalla on satsattu monin tavoin, mikä näkyy satotasojen nousuna.

 

”Satotaso nousee samoilla lannoitearvoilla, kun kasvi saa paremmin ravinteet talteen.” Kehityksestä kertoo sekin, että tilalla on oma aurinkovoimala.

 

INSPIRAATIOTA ONNISTUMISISTA

 

Juho kertoo nauttivansa tilan kehittämisestä sekä maatalousyrittäjän työstään joka päivä.

 

”Kun näkee työn tuloksen – niin onnistumiset kuin epäonnistumiset, ne antavat sen inspiraation ja haasteen. Ilman epäonnistumisia ei opi mitään, joten nekin kuuluvat tähän työhön.” Vaikka työtä ja tekemistä riittää kaikkialla, mihin katseen kääntää, Juho haluaa antaa aikaa myös perheelle ja lapsille.

 

”Kun on tullut jälkikasvua, elämä on ollut kotivoittoista. Tämä on yksi vaihe ja aika elämästä.”