YLISEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä ja emäntä: Aki ja Elina Ylinen 
  • Perheeseen kuluu neljä lasta
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 1971
  • Tilalla toimii Kanala Showroom

Ylisen perhetila sijaitsee Keski-Nurmossa, eteläpohjalaisen maalaismaiseman ytimessä. Tilaa isännöivät Aki ja Elina Ylinen perheineen.

”Kun untuvikot saapuvat, olemme 24/7 valmiudessa kasvatuserän loppuun saakka"

 

YLEISÖKIN VOI SEURATA LINTUJEN ELÄMÄÄ

Broilereita tilalla on kasvatettu vuodesta 1971 lähtien. Työn aloittivat Anelma ja Raimo Ylinen, jotka olivat alan pioneereja Atrian toimialueella. Aki syntyi vuonna 1975, ja hän on sananmukaisesti kasvanut kanalassa. Tietotekniikkainsinööriksi opiskellut Aki otti vastuun 1600-luvulta lähtien toimineesta sukutilasta vuonna 2004. Eläinten hyvinvointi on ollut Ylisen tilalla aina ykkösasia. ”Kun untuvikot saapuvat, olemme 24/7 valmiudessa kasvatuserän loppuun saakka. Lintujen olosuhteista pidetään hyvää huolta, mikä tarkoittaa, että ruokaa ja juomaa on aina saatavilla. Pohjakuivike pyritään pitämään kuivana, jotta linnuilla olisi mukava alusta asua”, Aki kertoo.

image

 

Tilalla vaalitaan avoimuutta, mistä kertoo muun muassa se, että kesällä 2019 Yliset avasivat Suomen ensimmäisen Kanala Showroomin, jonka ikkunoista avautuu näkymä kasvatushalliin. Nyt koululais- ja muilla ryhmillä on mahdollisuus tutustua lintujen elämään ja tilan arkeen, jota Aki ja Elina mielellään esittelevät. Kestävä kehitys on Ylisen tilalla tärkeässä roolissa: Lämpö tuotetaan puuhakkeella, ja käytössä on lämmöntalteenottoyksiköt, jotka vähentävät merkittävästi lämmön tarvetta. Osa tilan sähköstä tuotetaan aurinkopaneeleilla. Linnut ruokitaan kasvipohjaisella ravinnolla. Rehu tulee tilalle A-Rehun Koskenkorvan tehtaalta. ”Kotimaisen lihan tuottamisessa kotimainen rehutehdas on paras ja luotettavin valinta”, sanoo isäntä, joka viljelee tilansa pelloilla vehnää, ohraa, kauraa ja öljykasveja. Vehnä käytetään kanojen ruuaksi, muu sato myydään pääosin paikallisille kotieläintiloille.  

Viljaa myös ostetaan paikallisilta tiloilta, ja vastaavasti muut tilat saavat käyttöönsä kasvattamoissa syntyvää kanankakkaa. Arki tilalla on työntäyteistä ja vauhdikasta, sillä perhe harrastaa monenlaista liikuntaa ja urheilua, ja isäntä on mukana kunnallispolitiikassa. Yliset tuntevat suurta ylpeyttä aina, kun kauppaan ilmestyy oman tilan tuotteita. ”Aina siitä tulee hyvä mieli. On myös mukavaa saada hyvää palautetta niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin, jotka ovat ostaneet Ylisen tilalla tuotettua lihaa.” 

image