YLILUOMAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäparit: Antti ja Senni Yliluoma sekä Mikko ja Mari Yliluoma.
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 2011

Seinäjoen Ylistarossa sijaitseva Yliluoman tila on maatalousyhtymä, jonka isännät Mikko ja Antti Yliluoma ovat veljeksiä. Tilalla toimii sekä broilerimunittamo että -kasvattamo.

“Aamuin ehtoin tarkistetaan, että eläimillä on kaikki hyvin”

 

TILAN TYÖT JA VASTUU JAETTU KAHDEN PERHEEN KESKEN

Seinäjoen Ylistarossa sijaitseva Yliluoman tila on maatalousyhtymä, jonka isännät Mikko ja Antti Yliluoma ovat veljeksiä. Tilalla toimii sekä broilerimunittamo että -kasvattamo. Aikaisemmin Yliluoman tilalla kasvoi myös lihakarjaa, mutta vuonna 2016 siitä luovuttiin ja samalla kertaa broileriemojen määrää lisättiin. Antti ja Mikko ovat luotsanneet tilaa vuodesta 2002 lähtien. Heidän lisäkseen tilalla työskentelevät Mikon vaimo Mari ja Antin vaimo Senni. Myös Antin ja Sennin kaksi tytärtä sekä Mikon ja Marin tytär ja kaksi poikaa osallistuvat tilan töihin ”vaihtelevalla menestyksellä”. Tilalla aloitettiin siipikarjan kasvatus kalkkunoilla vuonna 1998. Tuotantoa laajennettiin vuonna 2003. “Toinen kalkkunahalleista muutettiin vuonna 2010 broilerimunittamoksi, kun Atrian ketjussa oli tarvetta munittajille “, Antti muistelee. “Ja sitten vuonna 2011 muutimme toisen kalkkunahallimme broilerikasvattamoksi“, Mikko muistelee. Automaatio auttaa broilerinkasvatuksessa muun muassa siinä, että hallien lämpö, ilmanvaihto ja ilmankosteus pysyvät tasaisen hyvinä. Silti aistinvaraistakin havainnointia tarvitaan.

image

 

 

”Kierrämme munittamohallit ja tarkistamme eläimet useasti päivässä. Siellä käydään haistelemassa omalla nenällä, missä mennään. Joka kierrolla käsitellään eläimiä ja tutkitaan ja punnitaan, kuinka kana ja kukko voivat”, Antti kuvailee rutiineja. ”Se on sellaista jatkuvaa tarkkailua ja olosuhteiden säätämistä”, Mikko lisää. Yliluomien broilerihallit lämpiävät kotimaisella hakkeella, joka ostetaan lähialueen metsänomistajilta. Tilalle on asennettu myös aurinkopaneelit. Omilla pelloilla viljellään vehnää broilereiden ruuaksi, ja lisäksi hernettä ja kuminaa. Palkitsevinta työssä on isäntien mukaan se, kun työ onnistuu ja eläinten on hyvä olla. ”Se on aina mukava hetki, kun voi todeta, että kaikki on sujunut päivän mittaan hyvin. Voi mennä hyvillä mielin illalla nukkumaan, kun tietää, että kaikki toimii”, Antti summaa.

image