VÄLIKOSKEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Tuomas ja Anu-Maarit Välikoski
  • Perheeseen kuuluu kaksi lasta
  • Edellinen isäntäpari aloitti broilerituotannon vuonna 1978

Pirkanmaalla Vilppulassa Välikosken tilalla riittää tohinaa. Tuomas ja Anu-Maarit Välikosken pitävät kiireisinä paitsi tilan broilerit, maa- ja metsätaloustyöt, myös perheen lapset.

”Mukavaa nähdä, kun oma työ tuottaa tulosta”

 

Välikosken perheeseen kuuluu isäntäparin lisäksi vuonna 2017 syntynyt tytär ja alkuvuodesta 2020 syntynyt poika. Välikosken tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1580 alkaen. Tuomas on tilan 16. isäntä. Hän otti vetovastuun vuonna 2015.

Maatalousyrittäjän elämä on ollut vaiherikasta. ”Homma on ollut kaikin puolin mielenkiintoista. Tilaa on kehitetty aika paljon, toimintaa on kasvatettu ja ulkopuolisen työvoiman määrää lisätty”, Tuomas kertoo.

 

”On ollut mukavaa nähdä, että oma työ tuottaa tulosta. Linnut ovat kasvaneet hyvin ja olleet terveitä.” Välikosken tilalla työskentelee vakituisesti neljä ulkopuolista työntekijää. Pelloilla kasvaa vehnää lintujen rehuksi sekä öljykasveja, kuminaa ja puhdaskauraa. Tilan kaikki kiinteistöt lämpiävät uusiutuvalla energialla. Öljyä poltetaan vain työkoneissa. Broilerihallien etähallinnan ja -seurannan avulla pystytään jatkuvasti olemaan perillä siitä, mitä kanalassa tapahtuu ja tarvittaessa reagoimaan nopeasti.

image

 

PUHDASTA RUOKAA

Hygienian eteen Välikosket kertovat tekevänsä kaikkensa, jotta ihmiset saisivat pöytäänsä puhdasta ruokaa. Välikoskien omassa keittiössä leijailee usein broilerinachovuoan tuoksu. ”Se on vaimon kehittämä resepti ja varsinkin isännän mieleen”, Tuomas myhäilee. Sekä Tuomas että Anu-Maarit ovat koulutukseltaan agronomeja. Kun molemmat ovat vielä kotoisin broileritilalta, työt ja vastuu tilalla on ollut helppo jakaa.

 

”Kumpikin pystyy samalla tavalla hoitamaan lintuja, kun on pienestä asti karttunut kokemusta siitä, millainen broileri on ja mitä se tarvitsee, jotta sillä on hyvät oltavat. Kun maatilan arjessa melkein kaikki hommat onnistuvat molemmilta, töitä voi jakaa.” Sen minkä kiireiltään ehtivät, Välikosket viettävät mielellään luonnossa. ”Vaikka työt ovatkin aina läsnä, niin toisaalta on myös mukavaa, että työmaa ja koti ovat niin lähekkäin. Tällä tavoin voi olla mukana perhearjessa.”

image