UUSI-HEMMINGIN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Ari ja Anna-Maria Holm. Perheeseen kuuluu kolme tytärtä.
  • Tilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 2000.
  • Tilalla toimii myös yksityinen, ratsuhevosille tarkoitettu vuokratalli.

Uusi-Hemmingin tila on nurmolainen sukutila, jonka juuret ulottuvat 1500-luvulle. Tilalla harjoitettiin perinteistä karjankasvatusta, kunnes tuotantosuunta vaihtui 1990-luvun puolivälissä.

”Kiirettä on välillä, mutta onhan tätä jo aika monta vuotta harjoiteltu”

 

ELÄINTEN HYVINVOINTI ON YKKÖSJUTTU

Tuttavuus siipikarjan kanssa alkoi 1989, jolloin tilalle tehtiin broilerimunittamo. Toimintaa laajennettiin vuonna 1998, ja parin vuoden kuluttua alkoi broilereiden kasvatus. Tilan nykyinen isäntä Ari Holm oli vasta 22-vuotias, kun isännän paikka tuli täytettäväksi isän yllättävän kuoleman jälkeen. Niihin aikoihin Ari opiskeli sekä työskenteli musiikinopettajana.

Ari hoitaa Uusi-Hemmingin perhetilaa yhdessä vaimonsa Annan kanssa. Perheeseen kuuluu kolme tytärtä. Työ on monipuolista ja sitä riittää isännällä että emännällä, sillä tilalla toimii myös ratsuhevosille tarkoitettu vuokratalli sekä sen yhteydessä maneesi. Lisäksi isäntä harjoittaa koneurakointia. ”Kiirettä on välillä, mutta onhan tätä jo aika monta vuotta harjoiteltu”, kuittaa isäntä.

Työnjako isännän ja emännän kesken on muotoutunut ajan saatossa selkeäksi: Anna keskittyy hevosiin, Ari koneurakointiin sekä peltotöihin, ja broilereiden kasvatus on kummankin vastuulla.

image

”Toki molempien pitää hallita kaikki työt”, Ari lisää. Ulkopuolista työvoimaa ei tilalla ole. Aliurakoitsijoiden apua kuitenkin tarvitaan esimerkiksi kanojen lastauksessa. Perheen kolme tytärtä osallistuvat innolla tilan töihin varsinkin niinä päivinä, kun tiput saapuvat kasvatushalleihin. He hoitavat myös hevosia ja harrastavat ratsastusta. Tulevaisuudessa Holmit aikovat laajentaa broilerinkasvatusta. ”Tarkoituksena on tuplata tuotanto. Myös aurinkoenergian vuoro tulee aikanaan. Aika näyttää, mihin pystytään ja mikä on järkevää.” Tuotantotilojen lämmityksessä tila on aina käyttänyt kotimaista energiaa. Linnut syövät kotimaista lähiruokaa, joka tulee A-Rehulta sekä lähialueen pelloilta. ”Asumme paikassa, jossa ei ole peltoa paljon. Sopimustilat tuottavat meille vehnää, ja kananlantaa menee samoille tiloille lannoitteeksi. Omilla pelloilla viljellään heinää hevosille.” Eläinten hyvinvointi on ollut Uusi-Hemmingin perhetilalla aina ykkösjuttu. Tämä tarkoittaa, että sekä kanat että hevoset hoidetaan hyvin.

image