TUOMELAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Omistajat Hannu Tuomela ja Janne Niemi
  • Broilerinkasvatus aloitettu vuonna 1991
  • Tilalla harjoitetaan myös siemenviljelyä

Tuomelan tilalla Lappajärven Itäkylässä on kasvatettu broilereita vuodesta 1991. Kraatterijärven itärannalla sijaitsevan tilan historia ulottuu 200 vuotta ajassa kauemmas.

”Eläinten hyvinvointia mietitään kyllä kaikessa, mitä täällä tehdään”

 

BROILERIN KASVATUSTA TOISESSA POLVESSA

Tuomelan tilalla Lappajärven Itäkylässä on kasvatettu broilereita vuodesta 1991. Kraatterijärven itärannalla sijaitsevan tilan historia ulottuu 200 vuotta ajassa kauemmas. Nyyssölän tila siirtyi Heikki ja Katrina Tuomelan omistukseen vuonna 1991, ja siitä alkoi tilan määrätietoinen kehittäminen. Tuomelat ovat rakentaneet broilerikasvatustiloja viisi kertaa, vuosina 1991, 1996, 1999, 2009 ja 2019. Uusimpaan halliin rakennettiin toimisto, josta on ikkuna kanalaan, jotta tilan toimintaa voidaan esitellä myös ulkopuolisille. Samana vuonna kun uusin broilerihalli rakennettiin, tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Sen myötä isännäksi astui Heikin ja Katrinan poika Hannu. Hän omistaa tilan yhdessä naapurinsa Janne Niemen kanssa, jonka kanssa yhteistyö aloitettiin jo vuosia aiemmin peltotöiden merkeissä. Töitä viiden broilerihallin tilalla riittää, ja Janne ja Hannu ovat jakaneet työt ”suunnilleen” puoliksi.

image

”Halleja on nyt niin paljon, että ilman Jannea tänne olisi pitänyt palkata joku ulkopuolinen apuriksi. Työvoimaa on kuitenkin vaikeaa löytää, kun työ on sitovaa ja kouluttaminenkin veisi jonkun verran aikaa. Havaitsimme yhteistyön hyväksi peltohommissa, joten siihen päädyttiin myös tässä”, Hannu kertoo. Neuvoja broilerinkasvatukseen Hannu on saanut vanhemmiltaan lapsesta asti. Hän on yhdessä sisarustensa Heidin ja Markuksen kanssa osallistunut tilan töihin pienestä pitäen. Nykyisin Heikki ja Katrina auttelevat tilan töissä silloin tällöin. Ulkopuolista työvoimaa käytetään vain lastauksen ja hallien pesun kaltaisissa hommissa. Broilereiden hyvinvoinnin peruspilarina Hannu pitää sitä, että kanoja tarkkaillaan säännöllisesti ja jatkuvasti ja mahdolliset viat korjataan saman tien. ”Eläinten hyvinvointia mietitään kyllä kaikessa, mitä täällä tehdään”, hän tuumaa. Tuomelan tilan broilerikasvattamot lämpiävät kotimaisella energialla. Hakepuu hankitaan lähialueen metsänomistajilta, ja syntyvää lämpöä myydään lisäksi kylän koululle. Myös energiatehokkuuteen panostetaan kaiken aikaa enemmän. Uuteen kasvatushalliin esimerkiksi asennettiin led-valaistus. ”Koitamme käyttää viimeisintä tekniikkaa, jotta toiminta olisi mahdollisimman energiatehokasta.”

image