TOUKOLAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä: Juha-Pekka Toukola
  • Tila on ollut saman suvun hallussa vuodesta 1662 lähtien
  • Broilereiden kasvatus alkoi vuonna 1984

Juha-Pekka luotsaa Toukolan sukutilaa Kangasalan Sahalahdessa. Saman suvun hallussa tila on ollut jo pitkään, sillä vuonna 2012 vietettiin Toukolan 350-vuotisjuhlia.

”Eläinten hyvinvoinnista pidetään huolta viimeisen päälle”

 

”Lintujen hyvinvointi on tärkein asia tilan arjessa”, tuumaa kanankasvattaja Juha-Pekka Toukola. Idyllisen maalaismaiseman keskellä sijaitsevalla tilalla töitä riittää. Noin 900 hehtaarin peltoalueella viljellään broilereiden ruokinnassa käytettävää vehnää sekä lisäksi kuminaa, ohraa, hernettä ja rapsia. AgriToukola Oy harjoittaa myös maatalouskoneurakointia. Tilalla toimii myös AgriToukola Machinery Oy joka maahantuo ja myy maatalouskoneita sekä siipikarjalaitteita. Lisäksi Juha-Pekka vuokraa tyylikkäitä huviloita Sappeen hiihtokeskuksessa sekä huoneistoa Levillä Sappeen Aateli huvilat -nimen alla. Kun Juha-Pekka oli 9-vuotias vuonna 1984, Toukolan tilalle saapuivat ensimmäiset broilerit. Nyt Toukolan isäntä pitää broilerinkasvatuksessa tärkeimpänä sitä, ettei korkeasta laatu- ja hygieniatasosta tingitä yhtään. Vaikka kaikki tilan kanankasvattamot ovatkin tietokoneen ohjaamia ja valvomia, useamman kerran päivässä kasvattamo-olosuhteet käydään tarkastamassa ihmisaistein.

image

 

”On tärkeää, että eläinten olosuhteista pidetään huolta viimeisen päälle”, Juha-Pekka sanoo. ”On myös tärkeää, että tuotanto on avointa ja kuluttajat tietävät, mitä me täällä tilalla tehdään ja miten tarkkaa tämä touhu on. Minulla on kova usko siihen, että kotimainen tuotanto tulee säilymään juuri kovien laatuvaatimusten ansiosta. Linnut ovat Suomessa tutkitusti maailman terveimpiä, eikä niille tarvitse antaa antibiootteja.” Kasvattamoissa on investoitu led-valaistukseen ja aurinkoenergiaan. Aurinkoenergia on tällä hetkellä käytössä reilusti yli puolessa tilan kasvattamoista. Tilan rakennukset ovat lämmenneet kotimaisella energialla jo vuodesta 2001 alkaen. Vuodesta 2003 asti myös viljat on kuivattu kotimaisella energialla. Intoa olisi pienentää hiilijalanjälkeä entisestään. ”Sitä olen miettinyt, jos jonain päivänä pystyisi tuottamaan kaiken käyttämänsä sähkön itse”, Juha-Pekka haaveilee. Juha-Pekka on ollut erittäin tyytyväinen Atrian toimintatapoihin, sillä tuotannonohjaus on ammattimaista ja säännöt selkeitä. ”Tässä on todella hyvä tekemisen meininki. Tuntuu hyvältä olla Atrian tuottaja.”

image