TORKON TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä ja emäntä: Matti Torkko ja Laura Leskelä
  • Matti on Torkon tilan kuudes isäntä.
  • Broilerinkasvatus aloitettiin vuonna 2016

Loppuvuodesta 2016 ensimmäiset tiput saapuivat Ylistarossa sijaitsevalle Torkon tilalle. Niitä vastaanottamassa oli Matti Torkko, joka ryhtyi sukutilan isännäksi  sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2012.

”Kyllähän se mieltä lämmitti, että jotain on tehty oikein"

 

HYVINVOIVIA ELÄIMIÄ ENNAKKOLUULOTTOMALLA ASENTEELLA

Loppuvuodesta 2016 ensimmäiset tiput saapuivat Ylistarossa sijaitsevalle Torkon tilalle. Niitä vastaanottamassa oli Matti Torkko, joka ryhtyi sukutilan isännäksi  sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 2012. Torkon tila toimi siihen aikaan pelkästään viljatilana, mutta Matti ei nähnyt siinä kokopäivätyötä itselleen. Uudeksi tuotantosuunnaksi valikoituivat broilerit, ja nyt Matti kasvattaa tilalla vuoron perään broilereita ja nuorikkoja. Heti helmikuussa 2019, toisen täyden vuoden jälkeen, Matti palkittiin Atrian Liha-akatemiassa erinomaisena nuorikkokasvattajana. ”Kyllähän se mieltä lämmitti, että jotain on tehty oikein”, vuonna 1987 syntynyt isäntä myhäilee. Matti kokee, että broilerinkasvatuksen aloittaminen niin sanotusti puhtaalta pöydältä on ollut hyvä asia. ”Olen joutunut ottamaan hommaan aika ennakkoluulottoman asenteen ja kokeilemaan kaikenlaista, ja se on ollut hyvä tyyli. Ainakin tähän saakka se on tuonut onnistumisia, kun on kuunnellut muiden vinkkejä ja testannut uusia asioita.” Torkon tilan pelloilla viljellään vehnää, ohraa ja kauraa. Vehnästä osa menee ruuaksi oman tilan broilereille ja loput viljat myydään lähitiloille, leipäviljaksi tai A-Rehulle. A-Rehulta Koskenkorvalta Matti saa paluukuormana lähes hiilineutraalia, uusiutuvaa polttoainetta: kaurankuoripellettiä. Tilan rakennukset lämpiävätkin saatavuuden mukaan joko sillä tai hakkeella.

image

 

AISITINVARAISTA TYÖTÄ

Broilerihallissa kiertäessä Matille on nopeasti kehittynyt tietynlainen kuudes aisti, jonka avulla tietää, miten linnut voivat. ”Tämä on aika aistinvaraista hommaa. Kun halliin menee, siellä huomaa äkkiä, onko kaikki hyvin, vaikka silmä ei vielä välttämättä kaikkea ole ehtinyt nähdä.” Tekniikasta kiinnostuneelle isännälle broilerihalleissa käytettävä teknologia on ollut mielekäs apu. Puhelimella tai tabletilla voidaan valvoa, säätää ja seurata muun muassa hallin lämpötilaa, lintujen kasvua sekä rehun- ja vedenkulutusta.

”Säädettävien kameroiden avulla hallia tulee valvottua myös kotoa käsin. Hälytyksen hetkellä voi jo matkalla vilkaista, mistä hälytyksessä mahtaa käytännössä olla kyse.” Jatkuvan tarkkailun lisäksi isäntä pitää tärkeänä sitä, että hygieniasta ja siisteydestä huolehditaan viimeisen päälle. Puhtaita tiloja on mukava esitellä myös muille, ja Torkon tilalla onkin käynyt vähän väliä ulkopuolisia tutustumassa toimintaan. Laajentaminenkin on jo Matilla mielessä. Haaveena ja tavoitteena on muutoinkin kehittää tilan tuotantotapoja ja tekniikkaa. ”Pidän siitä, kun asiat etenevät ja kehittyvät. Tavoitteena on tietenkin olla paras. Sitä ei tiedä, kuinka siinä aina onnistutaan, mutta se on tavoite.”

image