SIUKOLAN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntäpari: Juho Kulonen ja Tiina Veteläinen
  • Perheeseen kuuluu kaksi lasta.
  • Broilerinkasvatus alkoi 1967
  • Tila ollut saman suvun hallussa 1500-luvulta lähtien

Pälkäneellä Pohjanlahden kylässä sijaitseva Siukolan tila on ollut saman suvun hallussa 1500-luvulta lähtien.

”Muutaman kerran päivässä käydään hallissa katsomassa, mikä on eläinten vointi, ja samalla tarkistetaan laitteiden toimivuus”

 

PARASTA ON, KUN LINNUT VOIVAT HYVIN

Vuonna 2017 tehdyn sukupolvenvaihdoksen myötä tilaa isännöivät nyt Juho Kulonen ja hänen puolisonsa Tiina Veteläinen. Perheeseen kuuluu myös kaksi lasta. Broilereita Siukolassa on kasvatettu jo vuodesta 1967, ja se onkin Suomen ensimmäisiä broilerinkasvattajia. Tila oli myös merkittävässä roolissa silloin, kun Saarioinen 1990-luvun alussa ryhtyi kehittämään Jyväbroileriaan: jyväruokintaa testattiin juuri Siukolassa. Silloin, kun Juhon äiti Marja Siukola-Wahen otti tilasta vastuun 1970-luvun lopulla, broilerinkasvatus oli hyvin toisenlaista kuin nykyisin. Hälytysjärjestelmiä ei ollut, joten varsinkin pakkasöinä piti kiertää kanaloissa kolmen tunnin välein tarkistamassa, että kaikki on niin kuin pitääkin. Nykyään hälytysjärjestelmät kertovat häiriötilanteista tekstiviestillä tuottajalle välittömästi. Ihmisen aistinvaraista havainnointiakin tarvitaan silti.

image

 

”Muutaman kerran päivässä käydään hallissa katsomassa, mikä on eläinten vointi, ja samalla tarkistetaan laitteiden toimivuus”, Juho kuvaa maatilan rutiineja. Kasvattamon virikeratkaisut parantavat lintujen hyvinvointia entisestään. Siukolan tilalla on peltoa viljelyksessä noin 35 hehtaaria. Pelloilla kasvaa pääasiassa vehnää ruuaksi omille linnuille. Lisäksi tilalta löytyy noin 80 hehtaaria metsää. Tilalla on palkattuna yksi ulkopuolinen työntekijä. Juho kertoo, että Siukolassa pyritään kaikessa tekemisessä mahdollisimman korkeaan kotimaisuusasteeseen. Rakennukset esimerkiksi lämpiävät kotimaisella hakkeella. Energiansäästöä on saatu, kun broilerihalleihin on vaihdetut led-valaisimet. Vaikka yrittäjän arki onkin työntäyteistä, palkitsevat hetket auttavat jaksamaan arjessa. ”Parasta on se, kun näkee oman panoksensa työnjäljessä ja siinä, että linnut voivat hyvin ja kasvavat.”

image