SAARIMÄEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isännät: Juha Saarimäki ja nuori isäntä Robin Saarimäki
  • Tila sijaitsee Mustasaaressa Laihian kunnan rajalla
  • Broilereita kasvatettu vuodesta 1990

Mustasaaren ja Laihian rajalla sijaitsevalla Saarimäen perhetilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1990.

”Valaistusta on muutettu energiatehokkaammaksi, ja nyt teemme laajennusta ja uutta lämpökeskusta. Kotimaista energiaa olemme käyttäneet jo 2000-luvun alusta lähtien”

 

TILANHOITOA KOLMEN SUKUPOLVEN VOIMIN

Mustasaaren ja Laihian rajalla sijaitsevalla Saarimäen perhetilalla on kasvatettu broilereita vuodesta 1990. Tilan historia ulottuu kuitenkin aina vuoteen 1555 saakka, mistä lähtien tila on ollut saman suvun hallussa. Mikäli vuosiluku pääsee unohtumaan, sen voi tarkistaa luhtirakennuksen katolla pyörivästä viiristä. Luhti ja viiri löytyvät Laihian puolella sijaitsevalta päätilalta, jossa asuvat nykyisen isännän Juha Saarimäen vanhemmat. Juha perheineen asuu kivenheiton päässä Mustasaaren puolella. Juha on toiminut broilerinkasvattajana vuodesta 1992 lähtien. Nykyään hän tekee työt yhdessä poikansa, vuonna 1994 syntyneen Robinin kanssa. Robinista onkin kovaa vauhtia tulossa perinteikkään sukutilan seuraava isäntä. Saarimäet ovat olleet lintujen kanssa tekemisissä jo 1970-luvulta alkaen, jolloin tilalle tuli munituskanoja. Munittamo toimi aina vuoteen 2010, jolloin Juhan vanhemmat jäivät eläkkeelle. Tilalla tehdään hommia kuitenkin nyt kolmen sukupolven voimin, sillä edelleen vanhapari auttelee etenkin sesonkiaikoina syksyisin ja keväisin.

image

 

Samaan aikaan kun Robin on ottanut yhä enemmän vastuuta, myös muita muutoksia on tehty. ”Valaistusta on muutettu energiatehokkaammaksi, ja nyt teemme laajennusta ja uutta lämpökeskusta. Kotimaista energiaa olemme käyttäneet jo 2000-luvun alusta lähtien”, Juha kertoo. Uuden broilerihallin valmistumisen myötä lintuja kasvatetaan nyt kolmessa kasvattamossa. Niissä kanojen hyvinvointia käydään tarkastamassa Juhan sanoin ”aamuin, illoin ja vähän päivälläkin”. ”Tarkkaillaan tietysti rehun- ja vedenkulutusta ja totta kai lintujen liikkumista ja sijoittumista. Tärkeää on, että lämpötila ja ilmankosteus ovat kohdallaan.” Saarimäen tilan omilta pelloilta saatava vehnä syötetään broilereille, ja loput viljat ja rypsi toimitetaan elintarviketeollisuudelle.

image