SAARIKOSKEN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä: Jari Saarikoski
  • Avopuoliso Jaana Kallio on myös yrittäjä, mutta eri alalla.
  • Työ broilereiden parissa alkoi vuonna 2007.

Seinäjoella Kouran kylässä sijaitsevalla Saarikosken tilalla on jo pitkät perinteet broilerimunituksessa. Nykyinen isäntä Jari Saarikoski osti tilan omiin nimiinsä keväällä 2007, jolloin munitustoiminta oli harjoitettu jo 17 vuotta.

“Hyvinvoinva eläin on myös tuottava eläin”

 

”Peltoa tässä on vain hyvin vähän, eli keskitymme pelkästään broilerimunitukseen. Toiminta tuplaantui vuonna 2014, jolloin valmistui laajennus”, kertoo yrittäjähenkinen Jari, jolla ei ennen tilakauppaa ollut lainkaan aiempaa maataloustaustaa. Koulutukseltaan hän on CNC-koneistaja. ”Olin koneyrittäjä ja toimin metsäkoneyrityksessä työnjohtajana. Itse asiassa ostin tämän tilan samalta yrittäjältä, isäni serkulta, jolla olin töissä. Päätökset tehtiin nopeasti, ja käytännössä tämä kaikki oli minulle uutta. Kokemusta alettiin hakea muilta munittamoilta.” Jari vieraili kollegoiden tiloilla ja imi alasta kaikki mahdolliset opit ja neuvot. Nyt hän muistelee alkuvaihetta kauhulla. ”Onneksi oli kova työinto ja olin nuori ja rohkea. Ikää taisi olla vain 25 vuotta, kun neuvottelut tilakaupasta aloitettiin.” Yrittäminen ei ollut Jarille uutta, sillä hän oli perustanut ensimmäisen yrityksensä jo viisi vuotta aiemmin, parikymppisenä. Koneyritys ja munittamo toimivat jonkin aikaa päällekkäin, kunnes päätös keskittyä vain munittamiseen vahvistui ja tuli aika irtautua toisesta elinkeinosta.

 

SOPIVAN HAASTAVAA TYÖTÄ

Työ kanojen kanssa on Jarin mukaan mielenkiintoista ja sopivan haastavaa.

”Kun on oppinut pärjäämään yrittämisen ja tekniikan kanssa, nyt on pitänyt oppia ymmärtämään elävää eläintä ja sen käyttäytymistä. Kokemus on karttunut pikku hiljaa, mutta edelleen tulee epävarmuuden hetkiä, jolloin miettii, että osaanko enää mitään.” Matkan varrella hän on tottunut siihen, että lintuerät ovat erilaisia ja vaativat aina vähän erilaista hoitoa kuin edellinen parvi. ”Tämä tarkoittaa, että jokaisen eläinerän kanssa työ aloitetaan nollasta.”

Kun kaikki on hyvin, kanat kasvavat tasaista vauhtia ja alkavat munia noin neljän viikon kuluttua tilalle tulon jälkeen.

image

 

PARASTA ON YRITTÄMINEN 

Jari kehittää tilaa ja sen toimintaa jatkuvasti. Hänen periaatteensa kuuluu: ”Eteenpäin on mentävä, sillä paikallaan pysyminen tarkoittaa taaksepäin menemistä.” Tilalle on rakennettu muun muassa kotimaista energiaa hyödyntävä lämpölaitos, ja juuri nyt kanalaan on suunnitteilla uusien pesien ja ruokintalinjojen hankkiminen. Saarikosken Farmin broilerimunittamo työllistää isännän lisäksi kaksi vakituista työntekijää. Moderni munittamo panostaa tuotantohygieniaan, jota Jari pitää aivan avainasiana. Työläin aika vuodesta on se, kun hallit puhdistetaan, pestään ja desinfioidaan kanaerien välissä. Tämä tarkoittaa, että työvoiman tarve kasvaa hetkellisesti ja siihen käytetään tilan omien työntekijöiden lisäksi kausityövoimaa. Jari ja muut Atrian alueen broilerimunittamot ovat tiiviissä tekemisissä keskenään. ”Meillä on yhteiset WhatsApp-ringit ja pikkujoulut. Sosiaalinen verkosto on tosi hyvä.” Saarikosken tilan isäntä on tullut siihen tulokseen, että maatalousyrittäjän työssä on parasta juuri yrittäminen. ”Saa tehdä itselle tätä työtä ja kehittää toimintaa. Tykkään kehittää ja viedä yritystä eteenpäin. Asioita tehdään kuitenkin aina laskukoneen kautta. Eläinten hyvinvointia pyritään entisestään parantamaan, sillä hyvinvoiva eläin on myös tuottava eläin.

image