RÖNNVIKIN TILA

PERHETILAN FAKTAT 

  • Isäntä Kalle Rönni, syntynyt 1981. Perheeseen kuuluu avovaimo Eveliina Kalima ja kaksi lasta.
  • Broilerinkasvatus tilalla alkoi vuonna 1989
  • Rönnvikin viinitila on suosittu matkailukohde

Rönnvikin tila Pälkäneen Laitikkalan kylässä tunnetaan viinitilana, mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, että Rönnvikissä kasvatetaan myös broilereita.

”Pienillä asioilla on valtavasti vaikutusta pitkässä juoksussa."

 

VIINIÄ JA OMAN TILAN KANANPOIKAA

Rönnvikin tila Pälkäneen Laitikkalan kylässä tunnetaan viinitilana, mutta kaikki eivät välttämättä tiedä, että Rönnvikissä kasvatetaan myös broilereita. Nykyinen isäntä Kalle Rönni on luotsannut perinteikästä sukutilaa vuodesta 2008. Broilerinkasvatus alkoi vuonna 1989, ja tällä hetkellä tilalla on neljä broilerihallia. Tuotannon vastuullisuus on isännällä jatkuvasti mielessä. ”Tilalla käytetään uusiutuvaa energiaa, ja broilerihalleihin on tehty laajat sähköremontit, joiden myötä on siirrytty muun muassa energiatehokkaaseen led-valaistukseen. Peltopuolella hyödynnetään laajasti täsmäviljelyä, jolla pyritään mahdollisimman tehokkaaseen tuotantopanosten käyttöön. Lannoitusta ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä tarkennetaan koko ajan enemmän ja enemmän”, Kalle kertoo. Myös aurinkosähköön ollaan siirtymässä lähiaikoina.

Broilerinkasvatuksessa Kalle pitää tärkeänä sitä, että työnjälki pysyy tasaisena, vaikka tilanteet ja olosuhteet muuttuvat kaiken aikaa. ”Pienillä asioilla on valtavasti vaikutusta pitkässä juoksussa. Pitäisi pystyä suorittamaan tasaisesti samanlaista koko ajan riippumatta siitä, että muuttujia on ihan valtava määrä. Tasaisella suorittamisella tulee paras mahdollinen broileri.” Rönnvikin tilan perusti 1800-luvun alkupuolella kihlakunnan kirjuri, kamreeri Schrey, joka aikoinaan rakennutti tilan kauniin päärakennuksen. Rönnvik onkin lanseerannut kamreerin kunniaksi oman nimikko-calvadoksen.

image

 

Schreyn jälkeen tila siirtyi vuonna 1869 Vihtori Aleksanteri Kustaanpojalle, joka otti sukunimekseen Rönnvik. 1900-luvun alkupuolella nimi suomennettiin Rönniksi. Nykyisin Rönnvikin viinitilalla poikkeaa vuosittain noin 10.000 vierasta, joiden joukossa on myös kansainvälistä väkeä. Rönnvikin ravintolassa heille tarjotaan myös oman tilan kananpoikaa. Työtä tilalla riittää, sillä peltoakin on viljelyksessä paljon. Pelloilla kasvatetaan rehuvehnää omille broilereille ja lisäksi muun muassa myllyvehnää, mallasohraa, kauraa ja valkuaiskasveja. Rönnvikin tila työllistää Kallen lisäksi viinipuolella Kallen äidin, ”vanha rouva” Eila Rönnin sekä kaksi ulkopuolista työntekijää. Maatilan puolella on töissä kolme ulkopuolista. Myös Kallen avopuoliso Eveliina Kalima auttaa tilan töissä, vaikka onkin muualla päivätöissä. Vuosina 2016 ja 2018 syntyneet lapset Oskari ja Ella pitävät isäntäparin kiireisinä. Myös Oskari ja Ella hoitavat mielellään suloisia tipuja. ”Viimeksi, kun meille tuli uusia untuvikkoja, olimme Ellan kanssa katselemassa niiden saapumista. Sen jälkeen kaikki linnut sanoivat ”piip piip”, Kalle sanoo ja nauraa.

image